Meer onbekend zuivel uit Slovenïe: wei not wei

Meer onbekend zuivel uit Slovenïe: wei not wei


Zo stond meneer weer te speuren voor het koelvak van de Sloveense supermarkt. Leren van je fouten, dat is meer iets voor gewone mensen. En jawel, hij trof opnieuw een flesje met onbekende inhoud, ‘Sirotka’ genaamd.

Bleekjes oogde het, licht melkig maar dan meer doorschijnend. Meneer schatte in dat het wei was. Op de bodem van het flesje lag een laagje bezinksel dat na een dagje hobbelen over lokale landweggetjes op de foto niet meer terug te vinden is. De smaak viel een beetje tegen. Wei was het zeker niet, te zoet, eerder een hele slappe magere melk. Ongefermenteerd, dat was duidelijk en ronduit oninteressant eigenlijk. Hij gebruikte het na de eerste keer proeven om zijn whey-proteïnepoeder shake aan te maken (#fitgirl ben je ook op vakantie) en ging wat voor zichzelf doen.

Thuisgekomen besloot hij toch eens naar ‘Sirotka’ te googlen.  Sirotka is wei. Meneers papillen en brein zijn blijkbaar een beetje verzuurd door al die yoghurts en gefermenteerde groente. De pH van wei (het restproduct van kaas maken) is in de meeste gevallen helemaal niet zo laag (rond de pH=6). Had hij het toch goed. En fout. Nu begreep hij ook waarom hij zo verschrikkelijk gespierd van vakantie terug was gekomen. Weiproteïnepoeder aangemaakt met wei, de droom voor elke bodybuilder.

  1. 1
    reactie via Facebook

    Dat is natuurlijk leuk voor Over Melk. Ik heb de indruk dat dat wel eens het allerdikste boek van allemaal kan worden, gezien wat er allemaal met melk wordt gedaan.

Geef een reactie