boodschappen, Over Rot |

Meer onbekend zuivel uit Slovenïe: wei not wei

Zo stond meneer weer te speuren voor het koelvak van de Sloveense supermarkt. Leren van je fouten, dat is meer iets voor gewone mensen. En jawel, hij trof opnieuw een flesje met onbekende inhoud, ‘Sirotka’ genaamd.

Bleekjes oogde het, licht melkig maar dan meer doorschijnend. Meneer schatte in dat het wei was. Op de bodem van het flesje lag een laagje bezinksel dat na een dagje hobbelen over lokale landweggetjes op de foto niet meer terug te vinden is. De smaak viel een beetje tegen. Wei was het zeker niet, te zoet, eerder een hele slappe magere melk. Ongefermenteerd, dat was duidelijk en ronduit oninteressant eigenlijk. Hij gebruikte het na de eerste keer proeven om zijn whey-proteïnepoeder shake aan te maken (#fitgirl ben je ook op vakantie) en ging wat voor zichzelf doen.

Thuisgekomen besloot hij toch eens naar ‘Sirotka’ te googlen.  Sirotka is wei. Meneers papillen en brein zijn blijkbaar een beetje verzuurd door al die yoghurts en gefermenteerde groente. De pH van wei (het restproduct van kaas maken) is in de meeste gevallen helemaal niet zo laag (rond de pH=6). Had hij het toch goed. En fout. Nu begreep hij ook waarom hij zo verschrikkelijk gespierd van vakantie terug was gekomen. Weiproteïnepoeder aangemaakt met wei, de droom voor elke bodybuilder.


0 reacties op “Meer onbekend zuivel uit Slovenïe: wei not wei
  1. Dat is natuurlijk leuk voor Over Melk. Ik heb de indruk dat dat wel eens het allerdikste boek van allemaal kan worden, gezien wat er allemaal met melk wordt gedaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?


Pekelzout

11 no waste tips voor je fermentatievocht

Gooi je fermentatievocht, of pekel, van je groentefermentatie niet weg. Je kunt er ontzettend veel mee. 11 no waste tips, van ceviche tot pekelzout (+ recept).

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
23 mei
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen

01 jun
Live online workshop vegan yoghurt maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

02 jun
Workshop Kop tot Staart Gans – Op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 99.00

08 jun
Live online workshop wecken en inmaken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

15 jun
Workshop worst maken – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 99.00

22 jun
Live online workshop ‘sous vide koken’ 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

29 jun
Live online workshop sojasaus maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend