Wijn proeven in de Vipava vallei in Slovenië deel 2: Jamšek

Wijn proeven in de Vipava vallei in Slovenië deel 2: Jamšek


Meneer proefde 24 wijnen in een dag. Dat hadden er voor zijn beoordelingsvermogen beter drie kunnen zijn. Dagen, niet wijnen. Hoewel. Wijs geworden splitst hij zijn verslag hierover wel in drieën.

Dom als we zijn drinken we veel te veel tijdens de eerste proeverij, zodat we noodgedwongen al om een uur of 11 op een parkeerplaats in Vipava bij 32 graden een zweterig middagslaapje moeten doen.

Wijnproeverij 2 is bij Jamšek, vijf minuten reiden verderop. Alles in deze vallei is 5 minuten rijden verderop. We belanden wederom aan de voordeur van een woonhuis en andermaal komt een wat gestresst ogende vrouw ons begroeten. Misschien hoort dat hier wel zo. kwast dit keer, maar drie kinderen. Echter, nadat die achter het huis verdwenen zijn verandert ook deze vrouw van huismoeder in wijnmaakster.

De kelder is iets minder pittoresk, hoewel de twee foto’s van half ontklede vrouwen  aan de muur (geen relatie) de sfeer intiem maken. Er zijn geen kosten aan de proeverij verbonden maar wij zijn wel weer toe aan een tapasje, denken we, en nemen voor 10 de prosciutto erbij. Die komt met wat brood van gisteren en lekkere tomaatjes uit de tuin. De wijnen worden in recordtempo geserveerd. Geen bodempjes maar halve glazen. De wijnmakers van Jamšek zijn nog niet zo lang bezig maar er hangen al heel wat internationale medailles aan de muur. Ook Hiša Franka schenkt wijn van Jamšek, vertelt ze trots. Ze verkopen voornamelijk direct aan klant. Ook online.

Veel wijnen zijn vergelijkbaar met die van als bij als bij Žorž. Vooral frisse jonge, witte wijnen. Maar, meer dan de eerstbezochte wijnmaker experimenteert Jamšek met houtlagering. Zo mogen we een 6 jaar oude witte Zelen proeven die als hij over een paar jaar gereed is vooral naar acaciahoning zou moeten smaken. We proeven ook een goede Merlot, een uitstekende Cabernet sauvignon en een fantastische zelfverzonnen houtgelagerde cuvée van Riesling, Zelen en Pinella vernoemd naar de wind die dagelijks door de vallei waait: Keep in of ‘briesje. Onze gastvrouw geeft uitgebreid en deskundig antwoord op al onze vragen en trekt als wij meer dan gemiddelde interesse tonen cq kennis veinzen af en toe een extra fles uit de kast: “dan moet je dit ook even proberen”.

Uiteindelijk krijgen we 10 wijnen te proeven. Wijs geworden, en omdat we eenvoudigweg niet zo snel kunnen drinken als zij kan schenken houden we het bij proeven en uitspugen. We nemen de Cabernet Sauvignon mee, en vriendin wateetons heeft haar zinnen gezet op een muscat. Al met al was deze proeverij minder intiem dan die van Žorž, en de hapjes van mindere kwaliteit, maar de wijnen waren beter.

Jamšek
Website
Locatie (google maps)

 

Geef een reactie