Over Drank, uit eten |

Wijn proeven in de Vipava vallei in Slovenië deel 2: Povh

Na een rustpauze met een ijsje, veel water en koffie kunnen uw wijnhelden er wel weer tegenaan. Or so they think. De laatste wijnproeverij in de Sloveense Vipava vallei vind 5 minuten verderop plaats. We rijden de wijnmaker eerst twee keer voorbij, tot hij ons uit de auto komt halen. In dit dorpje hebben buitenlandse auto’s maar een bestemming. De wijnmaker is jong, misschien 28 jaar en derde generatie wijnmaker, hoewel zijn vader pas voor het eerst commercieel wijn ging verbouwen. Ze hebben zo’n 25 hectare waarvan ruim de helft is gehuurd. Zonder opsmuk vertelt hij ons het proces van wijnmaken. Druiven persen, klaren, fermenteren en in een fles stoppen. Klaar. Hij blijkt voornamelijk bulkwijn te maken en doet daar nuet geheimzinnig over. Tijdens onze prive rondleiding komt er een jong stel 10 liter tappen uit een stalen vat voor een feestje die avond. Geen ingewikkeld gedoe dus.

Wederom krijgen we alle aandacht en alle tijd. Onze gastheer is allervriendelijkst, geinteresseerd en er ontstaat een gesprek in plaats van een uitleg, dat dan ook alle kanten uitwaaiert. Hij geniet van de vragen, en wil ook van alles van ons weten (hoe is de tulpenoogst dit jaar eigenlijk, eh..). Samen met hem lopen we ook nog een kwartiertje door het allerschattigste dorpje naar zijn kleine wijnkelder waar hij experimenteert met houtlagering. Ook hier is hij de openheid zelve. Hij lagert op acacia omdat hij gewoon benieuwd is wat het doet en maakt een cuvee omdat hij nou eenmaal niet voldoende wijn had van een soort om een vat te vullen. Een Meneriaans stijl van wijn maken.

Echt geweldig zijn de wijnen niet, allemaal piepjong en fris en nogal op elkaar lijkend. Maar dat kan ook liggen aan onze inmiddels murw gebeukte papillen. We kopen geen enkele fles, maar geven onze nieuwe vriend wel een tientje fooi en beloven onze kinderen naar hem te vernoemen. En nooit meer 24 wijnen op een dag te drinken.

Povh

Adres (google maps)

Website


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

unemployedwineguy

It taste like casual cruelty of the universe

Tja, als sommelier heb je ook niet veel te doen natuurlijk. Deze Amerikaan begon daarom een youtubekanaal genaamd ‘unemployed wineguy’ waarop hij dranken proeft die hij normaal niet snel zou adviseren als begeleiders van tong of fois gras, zoals Jägermeister, Mike’s hard Lemonade, of recent ‘Everclear’ bestaande uit 95% alcohol.


gratis workshop bij aanschaf boeken

Tijdelijk gratis workshops

Ontvang in de maand december bij aanschaf van een boek van Meneer Wateetons, niet alleen een handtekening, maar ook een gratis online workshop van Meneer zelf!

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
07 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

11 okt
Live online workshop “azijn maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

01 nov
Live online workshop “cider maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 nov
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

13 nov
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend