Kop tot Staart – #rauwcuracao style

Kop tot Staart – #rauwcuracao style


Vijf workshops geeft meneer hier op het prachtige eiland, elk met een lokale twist. Worsten van zelfgeschoten duifjes, gerookte leguaan en kop tot staart met een lokaal wild zwijn en geit.

Geiten zijn populair op het eiland. Ze lopen semi-verwilderd rond en vreten – goats be goats– alles wat los en vast zit. Omdat ze los lopen komen ze nog wel eens in aanraking met een auto – rijdende Antillianen be rijdende Antillianen-. De kosten zijn dan voor de eigenaar van de geit. Er lopen heel wat geiten rond waarvan het oormerk is verwijderd zodat ze in geval van een botsing niet te traceren zijn. Dat scheelt schadevergoeding. Aan de andere kant, een geit zonder oormerk kun je ook vrij makkelijk achterin de auto zetten voor een spontane BBQ. Wat ook veel gebeurt.

Wij deden het netjes, mede gezien de geringe inhoud van de kofferbak van de huurkia, en hadden een geit met een oormerk tot onze beschikking. Henk, slager maar tegenwoordig commercieel directeur bij groothandel DeliNova, beende het beestje vaardig en welbespraakt uit. Althans, een half leven op het eiland, maar zijn Drentse accent zat er nog goed in. ‘t Was een prachtbeest. Met zijn 20 kg eigenlijk voldoende voor de 20 deelnemers, maar er was voor ons ook nog een wild zwijnje geschoten. Een klein en tamelijk schriel beestje, zoals ze hier op het eiland in grote getale rondlopen. Buikspek buikschmeck. Met 20 man maakten we van de twee beestjes worst, pate, jerky, gestoofd kopvlees, carribean ‘cabritu’ spareribs, gebakken hart, bout van de BBQ en nog veel meer. Het was een topavond.

Meneer had de slager verzocht ook de ballen te leveren. Een opdracht die hij serieus nam: trots kwam hij aanlopen met een kleine supermarkttas vol geitentestikels. Het was even slikken voor de deelnemers, maar zoals zoveel incourante delen (hart, bloed, hersenen) is het vooral het idee, en niet de smaak die afstoot. Sterker nog, het bleek misschien wel het meest populaire gerecht. Ze gingen schoon op en ik meen zelfs dat ik iemand de tas heb zien schoonlikken. Maar misschien dat de carribische rum, de permanente 32 graden en vermoeidheid door vijf workshops mijn blik vertroebelde.

Testikelnuggets. Kan ook met lam of stier.

Ingrediënten

 • geitenballen
 • zout en peper
 • frituurolie
 • paneermeel
 • bloem
 • ei

Bereiding

 1. snij de ballen in tweeen
 2. verwijder het vlies, dit gaat heel makkelijk met de hand
 3. kruid de ballen, sla ze wat platter tot een soort schnitzel
 4. paneer ze
 5. frituur ze in een paar minuten in olie van ca 180 graden
 6. serveer met beetje citroen

 

Geef een reactie