op jacht, recept, zelf maken |

Kop tot Staart – #rauwcuracao style

Vijf workshops geeft meneer hier op het prachtige eiland, elk met een lokale twist. Worsten van zelfgeschoten duifjes, gerookte leguaan en kop tot staart met een lokaal wild zwijn en geit.

Geiten zijn populair op het eiland. Ze lopen semi-verwilderd rond en vreten – goats be goats– alles wat los en vast zit. Omdat ze los lopen komen ze nog wel eens in aanraking met een auto – rijdende Antillianen be rijdende Antillianen-. De kosten zijn dan voor de eigenaar van de geit. Er lopen heel wat geiten rond waarvan het oormerk is verwijderd zodat ze in geval van een botsing niet te traceren zijn. Dat scheelt schadevergoeding. Aan de andere kant, een geit zonder oormerk kun je ook vrij makkelijk achterin de auto zetten voor een spontane BBQ. Wat ook veel gebeurt.

Wij deden het netjes, mede gezien de geringe inhoud van de kofferbak van de huurkia, en hadden een geit met een oormerk tot onze beschikking. Henk, slager maar tegenwoordig commercieel directeur bij groothandel DeliNova, beende het beestje vaardig en welbespraakt uit. Althans, een half leven op het eiland, maar zijn Drentse accent zat er nog goed in. ‘t Was een prachtbeest. Met zijn 20 kg eigenlijk voldoende voor de 20 deelnemers, maar er was voor ons ook nog een wild zwijnje geschoten. Een klein en tamelijk schriel beestje, zoals ze hier op het eiland in grote getale rondlopen. Buikspek buikschmeck. Met 20 man maakten we van de twee beestjes worst, pate, jerky, gestoofd kopvlees, carribean ‘cabritu’ spareribs, gebakken hart, bout van de BBQ en nog veel meer. Het was een topavond.

Meneer had de slager verzocht ook de ballen te leveren. Een opdracht die hij serieus nam: trots kwam hij aanlopen met een kleine supermarkttas vol geitentestikels. Het was even slikken voor de deelnemers, maar zoals zoveel incourante delen (hart, bloed, hersenen) is het vooral het idee, en niet de smaak die afstoot. Sterker nog, het bleek misschien wel het meest populaire gerecht. Ze gingen schoon op en ik meen zelfs dat ik iemand de tas heb zien schoonlikken. Maar misschien dat de carribische rum, de permanente 32 graden en vermoeidheid door vijf workshops mijn blik vertroebelde.

Testikelnuggets. Kan ook met lam of stier.

Ingrediënten

 • geitenballen
 • zout en peper
 • frituurolie
 • paneermeel
 • bloem
 • ei

Bereiding

 1. snij de ballen in tweeen
 2. verwijder het vlies, dit gaat heel makkelijk met de hand
 3. kruid de ballen, sla ze wat platter tot een soort schnitzel
 4. paneer ze
 5. frituur ze in een paar minuten in olie van ca 180 graden
 6. serveer met beetje citroen

 


0 reacties op “Kop tot Staart – #rauwcuracao style

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.


Hongaarse lángos recept

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De volvette communistische getto-pizza. Hier een recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge workshop worst maken 20:30 tot 22:00 uur

02 dec
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend