Over worst |

Verroest kutzout en schimmels in je worst

Keltisch zeezout, sel gris, Hawaiaans zwart zout, fleur de sel en Himalayazout.  Keukenzout is maar saai en bijzondere zouten zijn hip, smakelijk en volgens sommigen ook gezond omdat ze relatief veel mineralen en sporenelementen bevatten. Hoewel dat van die mineralen strikt genomen waar is, is de absolute hoeveelheid die je binnen krijgt bij normaal zoutgebruik dusdanig klein dat je geen enkel positief effect hoeft te verwachten van deze extra ingrediënten. [Blendle-betaallink]

Ook voor de houdbaarheid van je droge worst doen ze niks wat Jozo niet ook kan, en ze zijn absoluut geen vervanger voor nitrietpekelzout. Recent werd zelfs ontdekt dat dit soort hippe zouten niet alleen extra mineralen maar ook schimmelsporen bevatten. Voor de consument die wat van dit zout op zijn eitjes strooit bestaat weinig gevaar – per gram zout werden er gemiddeld 1,7 schimmelsporen aangetroffen. Anders wordt het wanneer het zout gebruikt wordt om voedsel te conserveren. In vleeswaren, gefermenteerde of gepekelde levensmiddelen kunnen de schimmels uit het zout zich vermenigvuldigen en tot bederf leiden. Besmet zeezout verziekte al eerder de gedroogde worst van een Sloveense worstenfabriek.

Gebruik dit soort zouten dus vooral om je verse of kookworst lekkerder, hipper of commercieel interessanter te maken maar ga er niet vanuit dat je er gezonder van wordt – worst eet je vooral omdat het lekker is – en gebruik ze voor de zekerheid maar niet in droge worstsoorten.

ps. Leuk om te lezen, zij het niet 100% correct: ‘Roze himalayazout is gewoon verroest kutzout


0 reacties op “Verroest kutzout en schimmels in je worst
  1. Jozo is gewoon het meest dode zout, dat er op de markt te vinden is. Dodelijk ook voor je smaakpapillen. Er is er maar één die je echt alles over zout kan vertellen en dat is Jeroen van Wieren van voormalig Salsamentum. Angst verkoopt altijd goed…, schimmels in zout lijkt me bijzonder, omdat zowel zout als suiker alle levenskrachten teniet doen. Daarom worden ze voor het conserveren gebruikt.

  2. Jozo is gewoon het meest dode zout, dat er op de markt te vinden is. Dodelijk ook voor je smaakpapillen. Er is er maar één die je echt alles over zout kan vertellen en dat is Jeroen van Wieren van voormalig Salsamentum. Angst verkoopt altijd goed…, schimmels in zout lijkt me bijzonder, omdat zowel zout als suiker alle levenskrachten teniet doen. Daarom worden ze voor het conserveren gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


Hongaarse droge worst

De bekendste Hongaarse droge worsten

Worstmaker Meneer Wateetons beschrijft én proeft de beroemdste Hongaarse droge worst soorten. Van Gyulai, tot Csabai tot Téliszalámi kolbász.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

18 apr
Workshop Fermenteren – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 119

24 apr
Live online workshop “balkenbrij, zure zult en hoofdkaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

15 mei
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp