cadeautjes, Over Drank |

No waste schillenbier. Een voor meneer, en een voor jou.

 
Meneer heeft een zwak voor alles-gebruiken. Zijn eigen kop tot staart workshops zijn daar een voorbeeld van, en fermenteren is natuurlijk – naast een smaakmaker- ook een manier om voedsel houdbaar te maken, zodat je het niet weg hoeft te gooien. Niet dat zijn prullenbak altijd leeg is, no waste leven is zelfs ongelofelijk moeilijk. Dat bleek wel toen hij in 2016 meedeed aan de confronterende Instock challenge. Een drama.
 
Bij de verantwoorde Haarlemse papatbakkers van Friethoes gaan er nogal wat aardappelen doorheen. Zonder schillen. Die restanten kun je weggooien, maar ze bevatten zetmeel, en van zetmeel kun je bier maken: schillenbier. Restaurant Instock deed zoiets eerder ook al met haar pieperbier, en in meneers Over Drank staan ook enkele no waste aardappel- en broodbierrecepten. Niet helemaal origineel dus, maar meneer juicht alle creatieve initiatieven op het no waste vlak toe. Mooie gasten trouwens, die frietbakkers. 

‘Friethoes wil graag op een verantwoorde en eerlijke manier friet maken. Daarom gebruikt het zoveel mogelijk lokale aardappels en lokale ingrediënten, gebruikt het groene stroom voor hun frietfabriek en 100% E-nummervrije zonnebloemolie om de friet in te bakken. De verpakkingen zijn gemaakt van bio-afbreekbaar plastic, gerecycled papier en karton en de vorkjes in de winkel van gerecycled hout. Schillenbier is een initiatief en een experiment om de waarde van de afvalstroom te bepalen. Het doel is om in 2019 het eerste zero waste frietbedrijf van Nederland te zijn.’

Brouwerij Troost, die ook het pieperbier maakt, hielp met het recept. Het is een Weizen geworden, tamelijk zoet, iets kruidig en lekker mild en met een hoge doorvoersnelheid, perfect voor bij een zoute vette bek. En hij smaakt niet naar aardappel. Of friet.

 
Je kunt de biertjes kopen bij de eetwinkels van Stach. Meneer heeft er een op en geeft de andere graag weg, aan jou, als jij in de comments (hier of op Facebook) de origineelste of meest innovatieve manier noemt waarop je aardappelschillen nog meer kunt verwerken. 
 

0 reacties op “No waste schillenbier. Een voor meneer, en een voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

unemployedwineguy

It taste like casual cruelty of the universe

Tja, als sommelier heb je ook niet veel te doen natuurlijk. Deze Amerikaan begon daarom een youtubekanaal genaamd ‘unemployed wineguy’ waarop hij dranken proeft die hij normaal niet snel zou adviseren als begeleiders van tong of fois gras, zoals Jägermeister, Mike’s hard Lemonade, of recent ‘Everclear’ bestaande uit 95% alcohol.


gratis workshop bij aanschaf boeken

Tijdelijk gratis workshops

Ontvang in de maand december bij aanschaf van een boek van Meneer Wateetons, niet alleen een handtekening, maar ook een gratis online workshop van Meneer zelf!

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp