No waste schillenbier. Een voor meneer, en een voor jou.

No waste schillenbier. Een voor meneer, en een voor jou.


 
Meneer heeft een zwak voor alles-gebruiken. Zijn eigen kop tot staart workshops zijn daar een voorbeeld van, en fermenteren is natuurlijk – naast een smaakmaker- ook een manier om voedsel houdbaar te maken, zodat je het niet weg hoeft te gooien. Niet dat zijn prullenbak altijd leeg is, no waste leven is zelfs ongelofelijk moeilijk. Dat bleek wel toen hij in 2016 meedeed aan de confronterende Instock challenge. Een drama.
 
Bij de verantwoorde Haarlemse papatbakkers van Friethoes gaan er nogal wat aardappelen doorheen. Zonder schillen. Die restanten kun je weggooien, maar ze bevatten zetmeel, en van zetmeel kun je bier maken: schillenbier. Restaurant Instock deed zoiets eerder ook al met haar pieperbier, en in meneers Over Drank staan ook enkele no waste aardappel- en broodbierrecepten. Niet helemaal origineel dus, maar meneer juicht alle creatieve initiatieven op het no waste vlak toe. Mooie gasten trouwens, die frietbakkers. 

‘Friethoes wil graag op een verantwoorde en eerlijke manier friet maken. Daarom gebruikt het zoveel mogelijk lokale aardappels en lokale ingrediënten, gebruikt het groene stroom voor hun frietfabriek en 100% E-nummervrije zonnebloemolie om de friet in te bakken. De verpakkingen zijn gemaakt van bio-afbreekbaar plastic, gerecycled papier en karton en de vorkjes in de winkel van gerecycled hout. Schillenbier is een initiatief en een experiment om de waarde van de afvalstroom te bepalen. Het doel is om in 2019 het eerste zero waste frietbedrijf van Nederland te zijn.’

Brouwerij Troost, die ook het pieperbier maakt, hielp met het recept. Het is een Weizen geworden, tamelijk zoet, iets kruidig en lekker mild en met een hoge doorvoersnelheid, perfect voor bij een zoute vette bek. En hij smaakt niet naar aardappel. Of friet.

 
Je kunt de biertjes kopen bij de eetwinkels van Stach. Meneer heeft er een op en geeft de andere graag weg, aan jou, als jij in de comments (hier of op Facebook) de origineelste of meest innovatieve manier noemt waarop je aardappelschillen nog meer kunt verwerken. 
 
  1. 7
    Annelot Snip

    Chips van maken: Maak de aardappels goed schoon en dep ze droog. Schil de aardappels iets dikker dan normaal. Schep wat olie of vet door de schillen en bak ze goudbruin in de oven of in een frituurpan of wok. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met wat zout.

  2. 8
    Peter Goedkoop

    Een gratin. Schoongeboende schillen en dunne plakjes courgette in een ovenschaal om en om in laagjes. Een ei met flink wat room loskloppen en zout, peper, en geperste knoflook toevoegen en eventueel (parmezaanse) kaas. Dat mengsel toevoegen aan de schillen en de courgette en dan de schaal alle kanten op draaien zodat het mengsel overal komt. (Je kunt ook per laag een plens van dat mengsel toevoegen.) Ook wat van de kaas bovenop en dan de oven in: 3 kwartier op 180 graden.

Geef een reactie