boodschappen, ontbijt, uit eten |

Random observaties over Polen

Op vakantie gaan in Polen, meneer doet het gewoon. Als hij dan weer eens met zijn benen in de knoop onderaan de piste ligt vallen hem dingen op. Van die kleine observaties, die je eigenlijk alleen doet omdat je met een verbrijzelde ruggengraat niet veel anders kan dan een beetje rondkijken. En ja/nee knipperen. Dus daar gaat hij:

 • Vleesch. 
  Vegetarisme lijkt niet erg groot in Polen. Van de Vegetarische Slagerzwy hebben ze nog niet gehoord. Restaurants pronken op de kaart met de de omvang van hun steaks en ‘pork knuckles’ en in de gemiddelde supermarkt beslaat de vleeswarenafdeling de halve winkel. De variatie blijft achter bij volume.  De kaart is overal een beetje hetzelfde en hoewel je in de kleinste buurtsuper kunt kiezen uit tien of vijftien soorten worst zijn het vrijwel allemaal gerookte kookworsten met minimale verschillen. 
 • Soep en prutjes 
  Ook de rest van de kaart toont een geringe hoeveelheid variatie. Veel haring, brood met reuzel, soepen (oa Zurek, zure karnemelksoep met ei en worst en Bigos, zuurkoolsoep met bouillon en vlees), zuurkoolvarianten, gerookte schapenkaas (Oscypek, soms met jam) en heel veel onduidelijk prutjes in warmhoudbakken. Niet onsmakelijk overigens. Met name de soepen kon meneer goed hebben.
 • Drank
  Overal zie je advertenties voor alcohol. Elke minimarkt en benzinepomp heeft een rijke selectie sterke dranken. In de grote supermarkten vind je vreemd genoeg alleen maar bier. Shots zijn een dingetje, meneer zag hele dienbladen vol gebracht worden naar tafels waar maar twee of drie personen zaten. Ze kosten ook niet veel, een euro, soms anderhalf.  Bier drink je alleen in halve liters, ook op het vliegveld om 6:00 ‘s ochtend. Overwegend gaat het om pils. 
 • Altijd kerst
  Ook in de eerste week van januari staan er overal kerstbomen en stalletjes, en schallen de kersthits uit de speakers. De aankleding van de kerstbomen is overwegend tamelijk hysterisch, more is more, zeg maar. Diezelfde levensvisie lijken Poolse dames aan te hangen. In make up gebruik, haarkleur en sieradenkeuze is het overdaad troef. 
 • Micro-bonnetjes
  Piepkleine bonnetjes kreeg meneer. Micro-bonnetjes. Bij alles. 
 • Weinig armoede
  “Polen? Vroeger stuurden we daar voedselpakketten naar toe” reageerde iemand op Facebook. Voor zover meneer kan beoordelen is dat niet meer nodig. Stop er dus maar mee. Hij heeft geen armoede gezien, het prijspijl ligt wat lager maar niet verschrikkelijk veel, de auto’s zijn dik en de wegen van goede kwaliteit. Wel is er nog flink veel typisch grauwe sovietbouw. 
 • Lente-ui
  Mensenkinderen, die Polen houden van lente-ui. In chips, in zure room, in yoghurt. Lente-ui all the things

0 reacties op “Random observaties over Polen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?


Hongaarse droge worst

De bekendste Hongaarse droge worsten

Worstmaker Meneer Wateetons beschrijft én proeft de beroemdste Hongaarse droge worst soorten. Van Gyulai, tot Csabai tot Téliszalámi kolbász.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp