Chips van de week: wiejskie ziemniaczki – koperku

Chips van de week: wiejskie ziemniaczki – koperku


De kaaklijn mag dan wel van staal zijn, het vlees is zwak. Kortom: tijd voor een nieuwe chips van de week. We blijven nog even in Poolse sferen. Meneer kocht deze chips echter niet in zijn nieuwe favoriete semi-oostblokbestemming maar gewoon om de hoek, in de Poolse winkel in Amsterdam-Noord, een week voor zijn afreis naar Zakopane. Beetje voorpret, beetje zijn ‘Hoe-en-Wat-in-het-Pools’ oefenen. Tevens: worst. Veel worst.

Polskie smaki staat erop. Wat vast wel ‘Poolse smaak’ betekent. Het is allemaal zo makkelijk. Sowieso iets dat hem opviel in Polen, het nationalistische eten betreft. Overal vind je verwijzingen naar de Poolse oorsprong van het product of de grondstoffen die erin verwerkt zijn. Zelfs op de meest goedkope generieke drinkyoghurt staan al een aanprijzing met ‘Poolse yoghurt’. De smaki van deze chips is dus Polskie, en wel koperku: dille. Dat proef je duidelijk terug en er zitten kleine groene op dille lijkende spikkeltjes in de chips. Meneer proefde ook een klein zuurtje. Als je op de ingrediëntendeclaratie kijkt is de dilleherkenning nauwelijks voor de stellen: de dillesmaak bestaat uit -in deze volgorde- melkweipoeder, zout, suiker, uienpoeder, MSG, dinatriumguanylaat (een smaakversterker), ‘smaakmakers’ en dan pas dille. Daarna volgt nog een scheutje yoghurt (ha, het zuurtje) en gistextract. Toch oordeelden zowel meneer als dochter als vriendin Wateetons positief over de chips. Een goede crunch en een volle smaak met duidelijke dille en een fris zuurtje. Dochter Wateetons wist het trouwens gelijk: ” dit smaakt naar mayonaise van de McDonalds.” Altijd +1.

Oh, en de ziemniaki zijn ook Pools! 

Zjedz smacznie!

Wiesjkie Ziemniaczki koperku
prijs: ca €3,00 in de Poolse supermarkt naar keuze. 
Cijfer: 7

Geef een reactie