boodschappen, uit eten |

Meneer proeft oude Friese blanke wijven

Meneer is een lang weekend in Friesland. Beetje chillen. Beetje winterwandelen. Beetje schrijven aan nieuw materiaal met werktitel “boek 7”. Speculeren mag in de comments. De uitslag hoort u rond vaderdag 2019.

Je kunt hier naar de bakker en slager lópen. Alleen de groenteboer ontbreekt in de drie-eenheid. Beide hebben achter de winkel een eigen productieplaats. De slager maakt er zijn gerookte droge worst, die zich nu elke keer als meneer zijn koelkast open maakt in zijn volle turfheid openbaart. Je kunt er ook leuk je kwark mee op smaak brengen, merkt hij. Ook in de bakkerij wordt druk gewerkt. “Nee, dat is niet voor ons. Onze spullen komen uit een centrale bakkerij een paar dorpen verderop”. In de bakkerij zit dus een ándere bakker.”  “Ja, eigenlijk best gek, als je erover nadenkt.”

In de toonbank liggen dingen die meneer niet kent. Ze lijken op ontbijtkoek, maar dan in een variatie of tien. Hij besluit ze gewoon allemaal te proberen. Zo vaak komt hij niet bij een Friese plattelandsbakker met een centrale bakkerij.

Dit waren vriendin Wateetons’ en meneers proefnotities:

 1. Buskoek
  Dit was de eerste koek die zij in het Friese aanschaften. Hij was ten tijde van deze test al half op. Lekker zompig, cake-achtig en plakkerig. Donkerst van kleur van alle koeken. Meer cake dan koek eigenlijk. Hij zit nogal zwaar in de kruiderij: gember, kruidnagel. Vriendin Wateetons proeft ook gember, en verder nog kaneel en koekkruiden. En een zeiknatte rand. De snijplank is onmiddellijk één plakkerige bende.
 2. Ontbijtkoek
  Zacht en breekbaar, broderig. Ook best plakkerig. Tamelijk licht van kleur voor een ontbijtkoek eigenlijk. Op de bovenkant het herkenbare iets bittere donkere plakrandje waar we vroeger (en soms nog wel eens) drollen van kneedden. Duidelijk droger dan de buskoek en minder heftig in zijn kruiden. Proeven we weer gember? Vriendin Wateetons denkt pepernoten te herkennen. Ze vindt hem wat droog, maar wel luchtig.
 3. Oud Wijf
  Vriendin W: “oh nee, wacht. Dít zijn pas pepernoten.” Luchtig en bitter-achtig concludeert ze verder. “Ik hou niet van anijs.” Meneer daarentegen is in de hemel: een cake maar dan met pepernotensmaak! Het hele jaar door! Je moet er alleen voor naar Friesland.
 4. Kruidkoek – extra gevuld
  “Voor de liefhebber” had de verkoopster toegevoegd. Dat zijn wij niet. Hij zit ramvol met geconfijte meuk en hompen gember. “Oeh” steunt vriendin Wateetons bij de eerste hap. “ik dacht dat het kandij was”. Valt dat even tegen. De gember giert tegen de huig. Het leidt tot een gesprek over onze beider jeugdtrauma’s (zij zijn vele): een plakje stol geserveerd krijgen waar dan geen spijs maar wel geconfijte schil in blijkt te zitten. Kinderen in de derde wereld hebben het zwaar, maar wij hebben ook geleden hoor.
 5. Zoete lief
  Iets zoete ontbijtkoek, taaier en donkerder dan de voorgeproefde real ontbijtkoek. We treffen wat smeuïg suiker, maar verder concluderen beide dat dit de ontbijtkoek is zoals wij Westerlingen hem kennen uit de supermarkt.
 6. Ware koek
  Droog, sponzig en compact en iets minder zoet maar verder nauwelijks te onderscheiden van de Zoete lief en dus van de fabrieksontbijtkoek.
 7. Blanke koek
  We komen aan het eind. Gelukkig maar want “mijn kiezen zitten inmiddels helemaal vol”. Zoetig met een milde smaak en lichte kleur. Een soort ontbijtkoek zonder de kenmerkende smaak- en kleurmakers. Alsof ze die per ongeluk vergeten zijn. Daar waar de blanke koek der duinen…. Meneer vindt hem een beetje suf. Vriendin Wateetons neemt nog een stukje.
 8. Suikerlat
  Een outlyer, dat had meneer ook wel gezien in het schap. Maar hij zag er lekker uit, is Fries en langwerpig. Dus waarom niet. U kent meneer niet als een scherpslijper. “Een echt koekje” mompelt hij. De koek breekt krakend tussen zijn kiezen. Beide herkennen er een eierkoeksmaak in, maar dan met meer bite. Kokosmakroon zonder kokos, associeert meneer in zijn toenemende sugerrush. Een taaie lange vinger, gaat vriendin W daar met pupillen als knikkers overheen.

De conclusie
Smeuïg en zompig met een natte rand. Hoe kan het anders dat de buskoek de favoriet van beide is. Hadden ze toch mooi goed gegokt, tijdens het eerste bezoek aan de dorpsbakker. Op de tweede plaats staat bij meneer het Oud wijf, alias de pepernotencake, terwijl vriendin Wateetons de mildheid van de Blanke koek prefereert. Beide hebben er inmiddels drie sessies EMDR achter de rug voor de extra gevulde kruidkoek, maar zijn nog steeds niet vrij van herbelevingen.

Zijn er nog koeken die meneer en vriendin voor zijn om 13:00 naar het westen rijden moeten proberen? 


0 reacties op “Meneer proeft oude Friese blanke wijven
 1. Mijn supermarkt verkoopt het hele jaar door ouwe-wijvenkoek. Daarvoor hoef ik niet voor naar Friesland, gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?


Hongaarse droge worst

De bekendste Hongaarse droge worsten

Worstmaker Meneer Wateetons beschrijft én proeft de beroemdste Hongaarse droge worst soorten. Van Gyulai, tot Csabai tot Téliszalámi kolbász.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 mrt
Curaçao – Fermentation for chefs and food professionals (2-days) Meerdere dagen | € 524.95

06 mrt
Curaçao – workshop vegetable fermentation and fermented hotsauces 18:00 tot 22:00 uur | € 155

08 mrt
Curaçao – sausage making workshop 18:00 tot 22:00 uur | € 155

09 mrt
Curaçao – Head to tails workshop 15:00 tot 22:00 uur | € 207

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp