Filmpje: Pizza met worst en gorgonzola – ‘iets minder less is ook more’

Filmpje: Pizza met worst en gorgonzola – ‘iets minder less is ook more’


Ze doen het echt, die Italianen: een worstje leegknijpen op een pizza. ’t Zou een schande zijn, als het resultaat niet zo verschrikkelijk lekker was. 

Check hier het filmpje bij 5ulive.

Ingrediënten: 
Voor 4 pizzabodems: 
500 g tarwebloem type oo 
2,5 g droge gist 
10 g zout 
280 ml koud water 
10 ml olijfolie

Voor de saus
2 blikken tomaten 
Zout 

Voor de topping, per pizza: 
½ soeplepel tomatensaus 
50 g gorgonzola, in stukjes 
½ peer, in plakjes 
1 venkelworstje, ongebakken 
Extra vergine olijfolie 

Optioneel: verse salie of basilicum

Bereiding: 
Kneed voor de pizzabodem de bloem, gist en het zout met water gedurende 6 tot 8 minuten tot een soepel deeg. Voeg halverwege de olijfolie toe. Verdeel het deeg in porties van 200 gram en bol op (deze techniek kun je online opzoeken). Laat het in de koelkast minstens één dag rijpen. Haal het uit de koeling en laat 3 tot 4 uur rijzen bij kamertemperatuur.

Pureer voor de saus de tomaten en breng op smaak met zout. Koken is meer iets voor pastasaus. Overige smaakmakers mogen natuurlijk ook, maar less is more.  

Verwarm de oven voor op de hoogst mogelijke temperatuur. Liefst met een pizzasteen erin. Die kosten vrijwel niets. Blind kopen.   Vorm op een bestoven ondergrond de pizzabodem door de bol deeg vanuit het midden naar buiten te drukken. De buitenste rand druk je niet plat. Bestrijk de bodem met tomatensaus(niet te veel!) en beleg met stukjes gorgonzola, plakjes peer en het vlees, zonder velletje, uit een rauw venkelworstje. Wederom: spaarzaam.  

Schuif de pizza in de hete oven en bak zo kort als mogelijk. 
Besprenkel voor het serveren met een goede extra vergine olijfolie.

  • 8
   Anoniem

   Saskia..goede tip voor als je geen buiten oven of binnen een pizzasteen hebt. Je deeg even zonder topping in een droge koekenpan voorgaren totdat de onderkant een lekker gebakken, zelfs her en der donker bruine kleur heeft gekregen. Haal de bodem eruit, beleggen en afbakken in een oven van 250c die ja 5 min ervoor op gril stand over zet. Pizza in het midden of iets daar boven plaatsen totdat de korst knapperig goudbruin is geworden en je topping naar wens is gegaard. Works a treat!

  • 10
   Anoniem

   Ik heb helaas een Proffesionele steamer. Zit geen grill in. Maar de temp kan lekker hoog. En Ja. Die stenen kosten haast niets. Heb al diverse pizzas in de steamer gebakken. Maar nooit de ultime smaak. Toch maar eens die peer proberen.

Geef een reactie