Bosnië bites 5: de rekening

Bosnië bites 5: de rekening


Anderhalve portie lam, gebakken aardappelen, brood, gekookte groenten, een salade en twee witte wijn. De schade: 22 KM. Kutmark, zoals de nimmer de puberteit ontgroeide meneer en vriendin Wateetons aan de munteenheid refereren. Eén kutmark is 50 eurocent. Samen uit eten voor 11 euro dus. En balen dat ze deden. ELF EURO! Verreweg het hoogste bedrag dat ze tot nu toe kwijt waren voor een maaltijd. Voor de meest waardeloze maaltijd ook nog eens. Overgare lam, doodgekookte groente, salade met tomaten die zo uit Nederland hadden kunnen komen, een olie-azijn setje met zonnebloemolie erin, oud brood en wijn die voor tweederde uit water leek te bestaan. Het was notabene een van de bekende ‘janjetina’ – restaurants. Een stuk of 10 tenten tussen Konjic en Jablanica aan de noordrand van Herzegovina waar de lammeren langs de kant van de weg boven houtskool gegrild worden. Een aanrader. Zegt men.

Eten is in Bosnië en Herzegovina dus spotgoedkoop. Buiten de toeristische trekpleisters drink je een espresso voor 1 KM, een frisdrank of Bosnische koffie voor 1,50 KM en na allebei een ćevapi of portie burek met een beker yoghurt is je portemonnee slechts met 6 of 7 KM lichter. Uw Bosniëgangers hebben zich een dagbudget van 40 euro aangemeten (minus de diesel; ca 2.25 KM per liter). Dat is nog niet een keer opgegaan, het gemiddelde blijft zelfs steken op de helft. Nu moet gezegd dat ze slapen aan de verlaten oevers van kraakheldere meren of op een hoekje van een minder kraakhelder parkeerterrein. Maar zelfs als ze elke dag op een camping zouden bivakkeren, zou meneer nog steeds de financiële ruimte hebben voor 20 espresso’s op een terrasje.

Geef een reactie