Over Rot |

Mr. Yeasty

Meneer, uw dappere strijder aan de culinaire frontlinies, moest van de week door een lezer gewezen worden op een fermentatie-internetsensatie van ruim een maand geleden. Nee, met ‘ik was op vakantie’ komt hij niet weg, dit was nog voor zijn vertrek naar Bosnië. Het speelde zich nota bene af op reddit, waar hij zelfs in de smoezeligste straten van Sarajevo nog op surft. Sukkel. 

Maar, ook nu is het nog een prachtig verhaal. In het kort: een redditor upload een plaatje op r/WTF met het onderschrift “Something is growing inside a bottle of natural orange juice I abandoned inside a cabinet for over a year.” Het something in kwestie is een bleke worm, hangend in het sap als een slangenpiemel op sterk water. De Iraanse gebruiker doopt het ding ‘Mr Yeasty’ en de post gaat viral, met inmiddels ruim 39.000 upvotes en eindeloze discussies over wat Mr Yeasty, de worm uit de hel, zou kunnen zijn. Het opening van de fles vervolgens mocht rekenen op meer dan 65k upvotes.  Mr Yeasty heeft inmiddels een eigen subreddit met bijna 18.000 volgers die hem vullen met hilarische en flauwe Mr. Yeasty grappen, memes, knuffels en nieuwe mr. Y-religies.  

Maar, wat is het? Enkele experts hebben zich er al over gebogen, evenals vele redditors. Uw trage meneer zit in het SCOBYkamp. Zijn hypothese: Bovenin de fles heeft zich een kleine scoby gevormd ter grootte van de hals, die steeds een nieuwe laag vormde en de oude naar beneden duwde. SCOBYs plegen dat te doen. Meneer heeft talloze vereenzaamde komboechapotjes in huis staan vergelijkbare mr Yeasties, maar zijn potten hebben allemaal een wijde hals en de diameters van de SCOBYs zijn dus even groot als de pot, waardoor ze minder wormachtig ogen. Een komboechascoby zal het niet zijn, dat hoeft ook niet. Van azijnzuurbacteriën is bijvoorbeeld ook bekend dat ze zo’n taaie ‘zwam’ kunnen vormen. 


0 reacties op “Mr. Yeasty
 1. Vraagje over de SCOBY theorie: dat ding is wel heel erg groot geworden van dat beperkte beetje zuurstof dat bovenin de fles aanwezig is (als het al niet onder beschermde atmosfeer is ingepakt/afgevuld).
  Mijn idee van het doel van zo’n zwam is dat de cultuur blijft drijven aan het oppervlak waar zuurstof aanwezig is, dus het moeten wel aeroob fermenterende bacterien en gisten zijn, maar die zijn snel klaar in zo’n fles.
  Als ze anaeroob zijn zou het veel logischer zijn als ze een biofilm onder het oppervlakte zouden maken, zoals bijv. een moeder onderin azijn.
  Laat ik voorop stellen dat ik zo’n Mr Yeasty ook nog nooit eerder heb gezien, maar ik twijfel wel aan de gangbare theorieen

 2. Het was zelfgemaakte sap, en er was geen sis bij het openen. Zou het kunnen dat hij niet goed is gekroonkurkt en er dus een luchtlek was?

 3. Ja dat zou een logische verklaring zijn. In het filmpje slaat hij de fles kapot met een hamer, dus er is niet echt goed te zien of er wel of geen druk op de fles stond, maar het was in ieder geval geen hele grote explosie dus het kan zijn dat het gas gelekt is en er verse zuurstof bij kon komen.
  Als het zelfgemaakt sap is, is het ook veel logischer dat er een bron van bacterien/gisten aanwezig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Gefermenteerde hotsauce pekeleieren

Gefermenteerde hotsauce pekeleieren

“Maar kan ik ook wat met de overgebleven pekel van mijn groentefermentatie?” Het is een van de meest gestelde vragen tijdens Meneer Wateetons’ workshops (groente) fermenteren. Natuurlijk. Heel veel zelfs. Zoals pekeleieren maken. Lees verder voor het recept voor gefermenteerde hotsauce pekeleieren.


Fermenteren en wecken tijdens de tweede wereldoorlog in Groningen

Fermenteren tijdens de tweede wereldoorlog

Wat nu hip is, conserveertechnieken als fermenteren en wecken, was tijdens de tweede wereldoorlog bittere noodzaak. Deze foto illustreert dat prachtig en indringend.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge workshop worst maken 20:30 tot 22:00 uur

02 dec
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend