experimenteerdrift, snacktrek, zelf maken |

Black Friday? Black je gek

Dit artikel stond in de vorige editie van het leukste maandblad van de week: Elle Eten. Het ging ongeveer zo:

Het eerste zwarte spareribsmenu moet ik er nog tegen komen. Toch was het één van de foodtrends van 2018 volgens een bekende thuisbezorgsite: ‘Black food’.

Zwart gekleurd eten. Je hebt er helemaal niks aan, maar je instagramaccount wel: zwarte hamburgerbroodjes, zwart ijs, zwarte mayonaise of zwarte koffie. Kom maar op met die likes. Maar hoe krijg je je eten zo zwart en hoe smaakt het eigenlijk? Jullie meneer Wateetons – hardrockverleden, zwart hart volgens een rijtje ex-en– ging op onderzoek uit.

De makkelijkste manier, de drie primaire kleuren taartkleurstof in gelijke delen bij elkaar mengen leverde vooral de kleur van een babyluier na haar eerste spinaziepotje. Bij dezelfde taartenwinkel kun je ook zwart cacaopoeder kopen. Leuk spul, maar de bruin-zwarte mayonaise met de smaak van 98% chocolade waarin het resulteerde vond weinig aftrek in huize Wateetons. Hetzelfde gold voor een roomijsje met inktvissmaak, een andere kleurklassieker. Houtskool dan? Die kom je ook tegen in de ranglijst van zoektermen van dezelfde site, op no 11. Slechts 5 hits in Amsterdam, van uitsluitend houtskool gegrilde gerechten. Hoogstens black wegens aanbrand. Die no 11 notering zal waarschijnlijk met de vermeende gezondheidseffecten te maken hebben. Die zijn niet van gisteren. Hippocratus adviseerde koolstof al tegen onder andere duizeligheid en de Romeinse Plinius noemde het ‘the ultimate superhealthy detox-miracle cure’. Oh nee, dat was Gwyneth Palthrow.

Tegen duizeligheid helpt het niet en een miracle cure is het even min, maar detoxen doet het zowaar daadwerkelijk. Zogenaamde ‘actieve koolstof’ is een soort microscopische spons. Het oppervlak van de binnenkant van één gram koolstof beslaat een verbijsterende 500 tot 2000 vierkante meter. Daardoor is het is ontzettend goed in het opnemen van giftige stoffen. Je gebruikt het dus bij acute vergiftigingen, het letterlijke detoxen. Dit zo geprezen antivergiftigingsmedicijn ligt trouwens gewoon bij de drogist: Norit. Dat werd dus mijn basis voor mijn blaxperimenten.

Tien pilletjes bleken er nodig om 250 ml melk voor milkshake en ijs tot een overtuigende #000000 te transformeren. Ongeveer 3 gram. Gek genoeg proef je er behalve een licht raspje op de tanden niks van. De bijsluiter zegt niets over black food maar adviseert wel bij 5 pilletjes te stoppen wegens verstoppingsgevaar. Maar ja, ik had wel 60 likes in een half uur voor mijn bolletje ‘black ice’. Ook leuk: een half procent op je deeg en je bakt pizza of brood uit de krochten van de hel. Mayonaise? Doe zeven goed fijn gevijzelde pilletjes bij je eidooier en kloppen maar. Dát is pas een patatje oorlog. Een paar pilletjes in je kookwater: black nasi goreng. Black Dumplins, black paneermeel, black everything. Black je gek! Maar bedenk wel dat actieve kool geen onderscheid maakt tussen giftige stoffen en bijvoorbeeld medicijnen, zoals de pil. Likes zijn leuk, maar misschien geen verstopping én zwangerschap waard.

‘Norit’ kun je trouwens zelf ook wel maken. Meestal is het verkoold bamboe, maar ander hout kan vast ook. Bamboe heb je wel in huis in de vorm van satéprikkers. Wikkel die goed in in alufolie met één opening en zet die – buiten- op een hittebron zoals een gasvlam. Het gaat roken als een dolle, maar na een half uur ofzo heb je verkoold maar niet verbrand hout. Maal het fijn met de keukenmachine en detox je het eeuwige leven in.


0 reacties op “Black Friday? Black je gek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Vetste week van het jaar

vetste week van het jaar (12-16 SEPTEMBER)

Vanaf 13 september ligt Over Frituren in de winkels. Om dat te vieren geeft de foodwriter en workshopleider van 12-16 september elke dag een gratis online frituurworkshop over onder andere patat, kroketten en donuts maken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 mrt
Curaçao – Fermentation for chefs and food professionals (2-days) – SOLD OUT Meerdere dagen | € 524.95

06 mrt
Curaçao – workshop vegetable fermentation and fermented hotsauces – SOLD OUT 18:00 tot 22:00 uur | € 155

08 mrt
Curaçao – sausage making workshop – SOLD OUT 18:00 tot 22:00 uur | € 155

09 mrt
Curaçao – Head to tails workshop 15:00 tot 22:00 uur | € 207

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp