experimenteerdrift, snacktrek, zelf maken |

Black Friday? Black je gek

Dit artikel stond in de vorige editie van het leukste maandblad van de week: Elle Eten. Het ging ongeveer zo:

Het eerste zwarte spareribsmenu moet ik er nog tegen komen. Toch was het één van de foodtrends van 2018 volgens een bekende thuisbezorgsite: ‘Black food’.

Zwart gekleurd eten. Je hebt er helemaal niks aan, maar je instagramaccount wel: zwarte hamburgerbroodjes, zwart ijs, zwarte mayonaise of zwarte koffie. Kom maar op met die likes. Maar hoe krijg je je eten zo zwart en hoe smaakt het eigenlijk? Jullie meneer Wateetons – hardrockverleden, zwart hart volgens een rijtje ex-en– ging op onderzoek uit.

De makkelijkste manier, de drie primaire kleuren taartkleurstof in gelijke delen bij elkaar mengen leverde vooral de kleur van een babyluier na haar eerste spinaziepotje. Bij dezelfde taartenwinkel kun je ook zwart cacaopoeder kopen. Leuk spul, maar de bruin-zwarte mayonaise met de smaak van 98% chocolade waarin het resulteerde vond weinig aftrek in huize Wateetons. Hetzelfde gold voor een roomijsje met inktvissmaak, een andere kleurklassieker. Houtskool dan? Die kom je ook tegen in de ranglijst van zoektermen van dezelfde site, op no 11. Slechts 5 hits in Amsterdam, van uitsluitend houtskool gegrilde gerechten. Hoogstens black wegens aanbrand. Die no 11 notering zal waarschijnlijk met de vermeende gezondheidseffecten te maken hebben. Die zijn niet van gisteren. Hippocratus adviseerde koolstof al tegen onder andere duizeligheid en de Romeinse Plinius noemde het ‘the ultimate superhealthy detox-miracle cure’. Oh nee, dat was Gwyneth Palthrow.

Tegen duizeligheid helpt het niet en een miracle cure is het even min, maar detoxen doet het zowaar daadwerkelijk. Zogenaamde ‘actieve koolstof’ is een soort microscopische spons. Het oppervlak van de binnenkant van één gram koolstof beslaat een verbijsterende 500 tot 2000 vierkante meter. Daardoor is het is ontzettend goed in het opnemen van giftige stoffen. Je gebruikt het dus bij acute vergiftigingen, het letterlijke detoxen. Dit zo geprezen antivergiftigingsmedicijn ligt trouwens gewoon bij de drogist: Norit. Dat werd dus mijn basis voor mijn blaxperimenten.

Tien pilletjes bleken er nodig om 250 ml melk voor milkshake en ijs tot een overtuigende #000000 te transformeren. Ongeveer 3 gram. Gek genoeg proef je er behalve een licht raspje op de tanden niks van. De bijsluiter zegt niets over black food maar adviseert wel bij 5 pilletjes te stoppen wegens verstoppingsgevaar. Maar ja, ik had wel 60 likes in een half uur voor mijn bolletje ‘black ice’. Ook leuk: een half procent op je deeg en je bakt pizza of brood uit de krochten van de hel. Mayonaise? Doe zeven goed fijn gevijzelde pilletjes bij je eidooier en kloppen maar. Dát is pas een patatje oorlog. Een paar pilletjes in je kookwater: black nasi goreng. Black Dumplins, black paneermeel, black everything. Black je gek! Maar bedenk wel dat actieve kool geen onderscheid maakt tussen giftige stoffen en bijvoorbeeld medicijnen, zoals de pil. Likes zijn leuk, maar misschien geen verstopping én zwangerschap waard.

‘Norit’ kun je trouwens zelf ook wel maken. Meestal is het verkoold bamboe, maar ander hout kan vast ook. Bamboe heb je wel in huis in de vorm van satéprikkers. Wikkel die goed in in alufolie met één opening en zet die – buiten- op een hittebron zoals een gasvlam. Het gaat roken als een dolle, maar na een half uur ofzo heb je verkoold maar niet verbrand hout. Maal het fijn met de keukenmachine en detox je het eeuwige leven in.


0 reacties op “Black Friday? Black je gek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.


Hongaarse lángos recept

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De volvette communistische getto-pizza. Hier een recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

10 nov
Live online workshop limoncello maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

24 nov
Live online workshop groente charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend