Crowd sourcing worst

Crowd sourcing worst


Afgelopen gisteren stond meneer een dag op het erf van Beemsterlant’s varken. Open dag ding. Ter rechter zijde: slagerij Vet en Slagerij Groot met een half varken. Op links slagerij Laan met een smoker groter dan meneers huiskamer. Het was een eer om met deze vakmensen een erf te mogen delen. De slagers beenden twee varkens uit en meneer mocht vervolgens aan het publiek laten zien wat je daar zoal mee kan: hij liet wat charcuterie proeven, rookte een stukje lekker vette lende, bbqde een buik en draaide een paar kilo worst. Samen met het om hem heen verzamelde publiek bedacht hij voor die laatste live de smaakmakers. Daar zijn geen regels voor, dus alles mag.

Toen bleek dat meneer geen verse knoflook mee had opperde een bezoeker een knol te bietsen bij de Beemster groenteboer die elders op het erf zijn producten liet proeven. In ruil voor een worst na afloop. Dat bracht ons op het idee om ook de rest van de stalletjes af te schuimen, zoals je vroeger tijdens schoolkamp winkeliers moest vragen iets te ruilen. Aan het eind hadden we een bol verse knoflook, twee pakjes gesneden jong belegen geitenkaas en een bokbiertje bij elkaar gebietst. Samen met de smaakmakers die we ervoor al bedacht hadden maakten we de worst. Het bleek een van de lekkerste worsten die meneer ooit verzon. De kracht van de crowd. Dit recept mag niet verloren gaan, besloten we na de groepsknuffel.

Crowd sourcing geitenkaas worst

Deze worst improviseerden we met een dozijn deelnemers

Ingrediënten

 • 500 gram kinnebakspek
 • 500 gram mager varkensvlees
 • 14 gram keukenzout
 • 2 gram grof gevijzelde rode peperkorrels (dat is dus geen chili, maar aromatische rode peper)
 • 3 gram gele mosterdzaadjes (heel laten)
 • 1 eetlepel mosterd
 • 75 gram jong belegen geitenkaas (in grove brokjes of plakjes)
 • 100 ml bokbier
 • 3 tenen jonge knoflook (mag ook gewone knoflook zijn)
 • 20 gram magere melkpoeder of aardappelzetmeel
 • 1,5 meter varkensdarm

Instructies

 • Maal het vlees op de 5 a 6 mm plaat
 • Meng met alle smaakmakers en hulpstoffen tot een plakkerige pasta (zorg dat het vlees goed koud blijft)
 • Stop met een stopbus of worstvulpijpje in een varkensdarm
 • Prik er luchtbellen uit met een speld
 • Knoop tot worstjes
 • Laat idealiter nog een nachtje opstijven in de koelkast
 • Gaar op de BBQ met indirecte hitte en optioneel een beetje hout naar keuze tot een kern van 65 graden
 1. 2
  Ron van den Berg

  Ik was één van die crowd en ik ben hier zo enthousiast van geworden. Superlekkere worst en toch relatief simpel. Heb meteen de worstbijbel meegenomen en kan niet wachten om zelf aan de slag te gaan.

Geef een reactie