uit eten |

Drie dagen in Slowakije

Het is zaterdag, en Meneer is nu een kleine week on the road. Denkt hij. Dat is het mooie van vakantie. Na een paar vertraagdagen in Oostenrijk is hij in Slowakije gearriveerd. Met spit – auw- en snotverkouden.

De eerste stop was Bratislava. “Je kunt er de meeste biertjes kopen voor een tientje van elke Europese hoofdstad” vertelde iemand hem voor zijn afreizen. Nu houdt meneer niet van bier, maar hij ging er vanuit dat je deze uitspraak kon extrapoleren. Dat kon niet. Bratislava is best prijzig, althans voor een voormalig Oostblokland. Men verdient er zo’n 2000 euro per maand, terwijl dat landinwaarts 6 a 700 euro is, leerde hij tijdens de uitstekende freetour. Huur-, boodschappen- en bierprijzen zijn navenant. Evenmin bijzonder mooi trouwens, de stad.

Maar valt er ook wat te eten en te drinken, behalve tien bier? Meneer en vriendin gingen voor u aan de slag:

  • Bryndzové halušky. Aardappel dumplings met een schapenkaassaus en spekjes. Tevens het nationaal gerecht. Type comfortfood. Een soort ghetto-carbonara. Best lekker, maar niet bepaald verfijnd en na twee happen zit je vol. De spekjes zijn essentieel voor het zoutje en knappertje.
  • Bryndzové pirohy. Pretty much bestaande uit dezelfde ingrediënten als hierboven maar dan in iets andere samenstelling. Dikke pierogi kussentjes van aardappelmeel, met een beetje kaasvulling en een crème fraiche saus met dille, getopt men kaantjes die ook hier weer de zachte glibberigheid dankbaar doorbreken. Een iets frisser gerecht wat meneer betreft wegens de crème fraiche, dille en het variatie in mondgevoel. Ook weer in de categorie ‘comfortfood’.
  • Kofola: ze hebben hier een eigen colavariant, die iets minder zoet is, minder prik bevat maar wel kruidiger en hoger in cafeïne is. Meneer was direct fan cq. verslaafd. Kan zo in elke hipsterbar in de rest van Europa.
  • Oškvarkové pagáče. Op de bonnefooi aangewezen van een plaatje bij gebrek aan kaartbegrip. “Waarom vinden we dit toch zo lekker? ” vroegen ze zich af. Het bleken reuzelbroodjes te zijn, met kaantjes. Nogal wiedes.
  • Zo troosteloos dat het weer mooi is: Tržnica, Bratislava. Een sovietstijl overdekte markt, met lege gangen, lang gesloten stalletjes, vergeelde reclame en kroegjes vol stille oude mannen, tl-verlichting, vergankelijkheid en wijn voor 30 cent per glas. Verderop een wijnwinkel waar je plastic petflessen kunt laten vullen voor 1,40 per liter. Meneer zat er met zijn glaasje wijn een hele middag te genieten van zo veel treurnis. Misschien dat hij daar voor een tientje biertjes had moeten kopen. Een gegarandeerde coma.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Meneer eet uit: ontbijten in het Double Tree by Hilton. Over stockfoto, slechtste koffie en grootste aanbod.

Eens in de zoveel tijd stappen dochter en meneer Wateetons een nietsvermoedend hotel binnen om daar het ontbijt te testen. Zodra ze gespot worden is het natuurlijk alle hens aan dek, paniekerige obers en snelsnelsnel alle worstjes rechtleggen. Van de week bezochten uw ontbijtstrijders het Double Tree by Hilton in Amsterdam en stapten in verwarring weer naar buiten.


Tagines en de loden kaaklijn

Meneer reist nu een kleine twee weken door Marokko. Culinair worden er een aantal thema’s zichtbaar, zoals daar zijn ‘brood’, ‘geroosterd vlees’ , ‘streetfood’ en ‘tagine’. Stoofgerechten of een gebakken eitje bij het ontbijt, ze worden geserveerd in een tagine.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp