handboek voor de vinex-jager, Over charcuterie, Over worst, worstbijbel |

Goed nieuws voor Amerikaanse vinex-jagers

Een nieuwe wet in de staat California staat het toe voortaan je eigen doodgereden wild mee te nemen en op te eten. Deze wet was al van kracht in Alaska, Oregon, Idaho en Washington. Per jaar sneuvelen er alleen aan herten al meer dan 20.000 op de wegen van de Sunstate. Het aantal wasberen en eekhoorns zal een veelvoud daarvan bedragen.

Voor je enthousiast wordt: ondanks dat in Nederland zo’n 10% van de getelde everzwijnen omkomt bij een aanrijding mag je die niet meenemen. Eekhoorntjes of egeltjes evenmin.

Mocht er op onverklaarbare wijze toch een platgereden meeuw of eland in je kofferbak verdwijnt, of je in California bent, hier het recept voor Roadkill jachtschotel uit het legendarische Handboek voor de Vinex-jager.

Het boek dat van Vinex-watjes weer Vinex-mannen maakt (2010)

Recept: jachtschotel “Roadkill”

Ingrediënten:

 • een kilo roadkill naar keuze
 • 2 versnipperde uien
 • 150 milliliter bouillon
 • 2 laurierblaadjes
 • 3 kruidnagels
 • 2 jeneverbessen
 • een theelepel, of takje, tijm
 • een kilo geschilde aardappels
 • 100 ml melk
 • klontje boter
 • 2 appels
 • 50 gram paneermeel of geraspte kaas

Aangereden wild, roadkill, (of zoals de poelier het verkoopt: valwild), kun je óók zelf maken! Monteer eens een zware bumper categorie ‘koeievanger’ op je auto. Rijd dan ‘s nachts met gedoofde lichten en een grote snelheid over de Veluwe, langs de Amsterdamse Waterleidingduinen of ergens anders waar hertjes, konijnen of wilde zwijnen lopen. Of, als je dat niet durft, zoek in de winter langs provinciale wegen op aangereden dieren. Het koude weer is een perfecte conservator voor die kat, meeuw, egel of eend. Wel even ruiken ter controle natuurlijk. Kies bij voorkeur de dieren uit die met één klap in de berm zijn beland, en niet de arme drommels die je van het wegdek moet schrapen of opengereten over twee weghelften verspreid liggen.

Wat is een betere manier om de vondst van zaterdagavond te verwerken dan in een ouderwetse jachtschotel? Ontdoe de roadkill van huid, schubben, veren of stekels en natuurlijk de botten en ingewanden (voor zover de auto dat niet al voor je gedaan heeft) en braad het vlees met de uien aan. Voeg de bouillon met de kruiden toe en laat dit geheel minimaal twee uur zachtjes pruttelen, voeg het laatste half uur de in stukken gesneden en geschilde appels toe. Kook de aardappels en stamp ze fijn (met wat boter en melk). Verwarm de oven voor op 200 graden. Vul een ovenschotel met een laagje gepureerde aardappel en een laagje vlees en weer een laagje gepureerde aardappel. Bestrooi het geheel met een laagje paneermeel of kaas. Gaar nog 20-30 minuten af in de oven.

Tip: Ga je voor liever voor makkelijk? Jagen in de kinderboerderij of dierenwinkel is natuurlijk ook een optie. Niet vergeten hard weg te rennen.


Eén reactie op “Goed nieuws voor Amerikaanse vinex-jagers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Festival van de slager: masterclass Erik Waagmeester en Meneer Wateetons

Leer een varken uitbenen! Van 17 tot en met 22 april is het de Week van de Slager. Met maar liefst 3x Erik Waagmeester en Meneer Wateetons: live masterclass varken uitbenen en twee challenges.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 mrt
Curaçao – Fermentation for chefs and food professionals (2-days) Meerdere dagen | € 524.95

06 mrt
Curaçao – workshop vegetable fermentation and fermented hotsauces 18:00 tot 22:00 uur | € 155

08 mrt
Curaçao – sausage making workshop 18:00 tot 22:00 uur | € 155

09 mrt
Curaçao – Head to tails workshop 15:00 tot 22:00 uur | € 207

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp