Wateetons wetenschap |

Een smaakvol kerst gewenst

Alles klaar voor de kerstdis? Kaas- of charcuterieplankje? Mooie saus, diepe fond? Vandaag gaat er bij elk van ons weer meer dan 13 gram pure glutamaat naar binnen, waarvan het overgrote merendeel gewoon van nature in je tomaat of kaas zit. Gelukkig maar, het is lekker. Meneer Wateetons heeft zijn strooibusje E621 al op tafel staan.

Skeptoid is een van meneers favoriete science podcasts. Elke week legt Brian Dunning een wetenschappelijk onderwerp, fenomeen of legende onder het skeptische vergrootglas. Van cryptozoology tot ghost stories, van conspiracy theories tot gezondheidsclaims, van economie tot voedingsschandalen. Welk bewijs is er daadwerkelijk voor? Elke aflevering – en dat zijn er inmiddels meer dan 700 – duurt hoogstens een kwartier, is zowel in zijn geheel te lezen als te beluisteren en wordt onderbouwd met wetenschappelijke referenties. Best vermakelijk gebracht bovendien, hoewel meneer de zoveelste ghost story waar hij nog nooit van gehoord had ook wel eens doorspoelt. Ook sterk is dat de maker zich corrigeert en laat corrigeren, zoals dat hoort in de wetenschap. Fouten worden nu eenmaal gemaakt, nieuwe inzichten ontstaan. Een in de zoveel afleveringen bestaat de podcast dan ook uit correcties op eerdere shows. Dodelijk saai trouwens, maar wel goed.

Dus abonneer je op Skeptoid. Heb je gelijk een goed doel voor 2020 afgevinkt, een rationeler leven leiden, zonder dat je wist dat dat je doel was. Dan is het toch minder erg dat dat stoppen met roken weer niet lukt.

Een van de meest recente afleveringen gaat dus over MSG, mononatriumglutamaat, ve-tsin, animoto, E621. Je kent het wel. Naast aspartaam een van de meest verdachte, en tevens meest onderzochte, smaakmakers. Hoe gevaarlijk is dat eigenlijk. En hoe gevoelig ben je er daadwerkelijk voor?

Lees hier, of luister hier. Een smakelijk vanavond.


Eén reactie op “Een smaakvol kerst gewenst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

3d-pasta

Science sunday: Mighty Morphing Power Rangers pasta

Erger je je er ook aan dat in de supermarkt met drie zakjes calamarata of cannelloni je mandje vol, maar je buikje nog leeg is? Ok, ik ook niet. Maar dit onderzoek is wel tof.


Kip wassen of niet?

Moet je kip wassen of niet?

Moet je kip wassen voor je hem bereidt? Met water? Azijn? Citroen? Of niet? Meneer Wateetons dook down de rabbithole en kwam er schoon weer uit.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

10 nov
Live online workshop limoncello maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

24 nov
Live online workshop groente charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend