Wateetons wetenschap |

Een smaakvol kerst gewenst

Alles klaar voor de kerstdis? Kaas- of charcuterieplankje? Mooie saus, diepe fond? Vandaag gaat er bij elk van ons weer meer dan 13 gram pure glutamaat naar binnen, waarvan het overgrote merendeel gewoon van nature in je tomaat of kaas zit. Gelukkig maar, het is lekker. Meneer Wateetons heeft zijn strooibusje E621 al op tafel staan.

Skeptoid is een van meneers favoriete science podcasts. Elke week legt Brian Dunning een wetenschappelijk onderwerp, fenomeen of legende onder het skeptische vergrootglas. Van cryptozoology tot ghost stories, van conspiracy theories tot gezondheidsclaims, van economie tot voedingsschandalen. Welk bewijs is er daadwerkelijk voor? Elke aflevering – en dat zijn er inmiddels meer dan 700 – duurt hoogstens een kwartier, is zowel in zijn geheel te lezen als te beluisteren en wordt onderbouwd met wetenschappelijke referenties. Best vermakelijk gebracht bovendien, hoewel meneer de zoveelste ghost story waar hij nog nooit van gehoord had ook wel eens doorspoelt. Ook sterk is dat de maker zich corrigeert en laat corrigeren, zoals dat hoort in de wetenschap. Fouten worden nu eenmaal gemaakt, nieuwe inzichten ontstaan. Een in de zoveel afleveringen bestaat de podcast dan ook uit correcties op eerdere shows. Dodelijk saai trouwens, maar wel goed.

Dus abonneer je op Skeptoid. Heb je gelijk een goed doel voor 2020 afgevinkt, een rationeler leven leiden, zonder dat je wist dat dat je doel was. Dan is het toch minder erg dat dat stoppen met roken weer niet lukt.

Een van de meest recente afleveringen gaat dus over MSG, mononatriumglutamaat, ve-tsin, animoto, E621. Je kent het wel. Naast aspartaam een van de meest verdachte, en tevens meest onderzochte, smaakmakers. Hoe gevaarlijk is dat eigenlijk. En hoe gevoelig ben je er daadwerkelijk voor?

Lees hier, of luister hier. Een smakelijk vanavond.


Eén reactie op “Een smaakvol kerst gewenst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Science sunday: Holotypic Occlupanid Research Group

Soms stuit je op een veld van wetenschap waarvan je niet wist dat het bestond. Meneer Wateetons ontdekte onlangs de studie der occlupaniden.


Groente fermenteren Jodium

Wat is het effect van jodium op het fermenteren van groente?

Een van de vaakst gestelde vragen over het fermenteren van groente: kun je keukenzout met jodium gebruiken of niet? Deze studie geeft eigenlijk (een beetje) antwoord.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
16 sep
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

05 okt
GRATIS live online workshop “grillworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

08 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 179.00

12 okt
Live online workshop “bier brouwen voor beginners” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

26 okt
Live online workshop “‘nduja maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 nov
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

16 nov
GRATIS live online workshop “mexicano’s maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend