Science Sunday: was je duim, chemopleur en what's in the blikje

Science Sunday: was je duim, chemopleur en what's in the blikje


Het is science sunday, dat betekent onderuit gezakt op de bank, met een bak koffie in je ongewassen wassen handen, met je ongewassen duimpje scrollen op je nooit gewassen telefoon, en toch het idee hebben dat je goed bezig bent. Want wat geleerd.

Geen dank.

Was je duim verdorie

Een van de eerste dingen die meneer zijn deelnemers aan de workshop Droge Worst Maken leert is goed de handen te wassen. Minder besmetting van je vlees is minder kans op groei van ongewenste microben die je worst of toiletbezoek verknallen. Iedereen die met eten werkt, professioneel of hobbymatig, moet goed zijn of haar handen wassen. Iedereen die met zichzelf of anderen werkt trouwens ook. Check de schokkende cijfers. In deze studie wordt eens te meer duidelijk dat zelfs als we denken dat we goed onze handen wassen, dat eigenlijk maar van matig niveau is en dat er een ook patroon zichtbaar is van vaak gemiste plekken: de duim en vingertoppen. Wisten we in 1978 ook al trouwens, zie dit plaatje:

Goed je handen wassen volgens het Center for Disease control (CDC) :

 1. Wet your hands with clean, running water (warm or cold), turn off the tap, and apply soap.
 2. Lather your hands by rubbing them together with the soap. Lather the backs of your hands, between your fingers, and under your nails.
 3. Scrub your hands for at least 20 seconds. Need a timer? Hum the “Happy Birthday” song from beginning to end twice.
 4. Rinse your hands well under clean, running water.
 5. Dry your hands using a clean towel or air dry them.

De chemie der pleur

Meneer schrijft dit met een bakkie pleur naast zich. 100 mg pure cafeïne, en nog zo wat ingrediënten volgens deze infographic van compoundchem.com. Over koffiemelk of een zoetje schrijven ze dan weer niks.

What’s in the blikje! ?

Een vraag die je jezelf nog nooit hebt gesteld, maar waarop je nu wel het antwoord wilt weten, toch? Dit briljant geschoten filmpje geeft – eindelijk, na al die seconden waarin deze vraag je pijnigde – het verlossende antwoord.

 1. 1
  Margje

  Je handen wassen en dan de kraan dichtdraaien (dicht en weer open en weer dicht als ik het goed begrijp) die jij (of je voorganger) met je vieze handen hebt opengedraaid. Hoppa, daar zijn de bacteriën weer terug op je handen.
  En een luchtdroger is helemaal goed voor het weer op je handen laten plakken van bacteriën. vliegen zó vanaf het apparaat op je schone handen.
  Dus dit advies uit de jaren 70 mag heeft enige bijstelling nodig………

Geef een reactie