Science sunday: Instant autoclaaf, rietjesrommel en meer verpakkingsmateriaal

Science sunday: Instant autoclaaf, rietjesrommel en meer verpakkingsmateriaal


Meneer zit lekker thuis, met handjes zo smetteloos als zijn hart en reputatie en een een agenda die sneller leegloopt dan zijn gootsteen. Heeft hij wel mooi de tijd om Science Sunday artikelen te lezen. Want feiten, kennis en de wetenschap gaan ons door deze crisis heen slepen. Niet hamsteren, hopen, dingen die goed voelen of bidden. En dit keer zelfs niet meneers kaaklijn. Sorry.

Je instant pot is een uitstekende ontsmetter

Is er iets wat zijn Instant pot niet kan? Steriliseren in een huis-tuin-en-keuken snelkookpan werkt pretty much even goed als een laboratorium autoclaaf. Kan zo maar van pas komen in deze tijden. Niet je handen mee schoon proberen te maken.

Verbod op plastic rietjes is zinloos

In de categorie ‘dat het goed voelt betekent niet dat het ook goed is’: Brian Dunning van de wetenschappelijke Skeptoid podcast beargumenteert, en onderbouwt, waarom een verbod op plastic rietjes geen bijdrage levert aan het probleem van de plasticsoep. Zowel terug te lezen als te luisteren. Abonneer je op deze podcast.

Willen we meer of minder verpakkingsmateriaal? (Meer, meer, meer)

Een dilemmapuntje tijdens onze Cursus Groenten Bereiden, wat is nou erger, dat er milieubelastend plasticje om je komkommer zit of dat je komkommer zonder plastic erom veel eerder bederft wat voedselverspilling in de hand werkt? De voordelen wegen op tegen de nadelen volgens de Volkskrant. Er zijn ook andere stoffen voor, zoals was. De gewoonte om vruchten in was te coaten om ze vers te houden is bijvoorbeeld al minstens enkele eeuwen oud. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan nieuwe stoffen voor het vers houden van onze groente en fruit. Lees de longread van de Guardian erover.

Geef een reactie