Wateetons wetenschap |

Science sunday: Instant autoclaaf, rietjesrommel en meer verpakkingsmateriaal

Meneer zit lekker thuis, met handjes zo smetteloos als zijn hart en reputatie en een een agenda die sneller leegloopt dan zijn gootsteen. Heeft hij wel mooi de tijd om Science Sunday artikelen te lezen. Want feiten, kennis en de wetenschap gaan ons door deze crisis heen slepen. Niet hamsteren, hopen, dingen die goed voelen of bidden. En dit keer zelfs niet meneers kaaklijn. Sorry.

Je instant pot is een uitstekende ontsmetter

Is er iets wat zijn Instant pot niet kan? Steriliseren in een huis-tuin-en-keuken snelkookpan werkt pretty much even goed als een laboratorium autoclaaf. Kan zo maar van pas komen in deze tijden. Niet je handen mee schoon proberen te maken.

Verbod op plastic rietjes is zinloos

In de categorie ‘dat het goed voelt betekent niet dat het ook goed is’: Brian Dunning van de wetenschappelijke Skeptoid podcast beargumenteert, en onderbouwt, waarom een verbod op plastic rietjes geen bijdrage levert aan het probleem van de plasticsoep. Zowel terug te lezen als te luisteren. Abonneer je op deze podcast.

Willen we meer of minder verpakkingsmateriaal? (Meer, meer, meer)

Een dilemmapuntje tijdens onze Cursus Groenten Bereiden, wat is nou erger, dat er milieubelastend plasticje om je komkommer zit of dat je komkommer zonder plastic erom veel eerder bederft wat voedselverspilling in de hand werkt? De voordelen wegen op tegen de nadelen volgens de Volkskrant. Er zijn ook andere stoffen voor, zoals was. De gewoonte om vruchten in was te coaten om ze vers te houden is bijvoorbeeld al minstens enkele eeuwen oud. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan nieuwe stoffen voor het vers houden van onze groente en fruit. Lees de longread van de Guardian erover.


Eén reactie op “Science sunday: Instant autoclaaf, rietjesrommel en meer verpakkingsmateriaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Science sunday: floëembanaan, marskombucha en schimmelvoer

In deze editie van Science Sunday: hoe de banaan in de afgelopen 7000 jaar onherkenbaar is veranderd, hoe je op Mars wel kombucha kunt eten maar niet kunt drinken en hoe schimmels de toekomst van ons eten vormen.


Science sunday: Holotypic Occlupanid Research Group

Soms stuit je op een veld van wetenschap waarvan je niet wist dat het bestond. Meneer Wateetons ontdekte onlangs de studie der occlupaniden.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

18 sep
Live online workshop “natto maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

16 okt
Live online workshop “rook- en knakworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp