Wateetons wetenschap |

Science sunday: roerbakrijst met kimchi en bier

Het is science sunday op wateetons.com. Dr. Wateetons heeft voor jullie weer het laatste wetenschappelijke foodnieuws verzameld, met een randje vernieuwing, een snuifje whut en een drupje who cares. Vandaag 400 bladzijden gratis bier, 313 artikelen kimchikennis en 276 rijstgooicycli.

Gratis bier

(wetenschap)

Uitgeverij Springer heeft bijna 1500 van zijn wetenschappelijke boeken gratis beschikbaar gemaakt. Zo ben ik al halverwege ‘Advances in Intelligent Data Analysis XVIII’ en ligt ‘Management of Research Infrastructures: A South African Funding Perspective’ naar me te lonken op het nachtkastje. I’m coming for you baby. Maar, misschien dat sommige van jullie op dit moment wel tijd hebben voor ‘Brewing Science: A Multidisciplinary Approach‘, 400+ bladzijden wetenschappelijke kijk op bier brouwen. Helemaal gratis en voor niks te downloaden. Voor als je Over Drank uit hebt.

Kimchi kennis

Ben je na de gratis online workshop van meneer helemaal kimchi verslaafd en wil je er echt alles over weten dan kun je je wenden tot ‘The world Institute of kimchi‘. Dat bestaat dus. En het staat in Papua Nieuw Guinea. Oh nee, toch in Zuid-Korea. Tweeëntwintig onderzoekers, 313 publicaties op research gate. Zo kom je er bijvoorbeeld achter of uiensap een goede vervanger is voor suiker in kimchi (ja, bij voorkeur na 2 uur garen op 90 graden) en welke van de verschillende groentecomponenten nou het meeste bijdragen aan de fermentatie van kimchi (kool en knoflook). Van de meeste publicaties kun je alleen de abstract lezen, maar met één klik kun je een full text download aanvragen bij de onderzoekers. die je meestal prompt krijgt. Meneer staat trouwens ook nog ergens op researchgate, met een handje vol studies. Maar dan weer niks over kimchi. Saai.

Roerbakrobots

“Het duurt doorgaans ongeveer twee minuten om het gerecht te bereiden, inclusief sporadisch wokken – in totaal ongeveer 276 cycli, die elk ongeveer een derde van een seconde duren.” Dit soort data krijg je als je met een high speed camera en een warmte camera gaat onderzoeken hoe je eigenlijk rijst wokt. Het doel: RSI klachten verminderen bij koks. Want stir fried rice maken vereist veel gooien met rijst, in een wok. Uit deze studie – van de onderzoeker die zich ook verdiepte in waarom de poep van wombats vierkant is – wordt duidelijk wat de functie is van het gooien met de rijst en welke gooihoogte en gooihoek optimaal zijn. Misschien dat we met deze kennis ooit roerbakrobots kunnen ontwikkelen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Science sunday: floëembanaan, marskombucha en schimmelvoer

In deze editie van Science Sunday: hoe de banaan in de afgelopen 7000 jaar onherkenbaar is veranderd, hoe je op Mars wel kombucha kunt eten maar niet kunt drinken en hoe schimmels de toekomst van ons eten vormen.


Science sunday: Holotypic Occlupanid Research Group

Soms stuit je op een veld van wetenschap waarvan je niet wist dat het bestond. Meneer Wateetons ontdekte onlangs de studie der occlupaniden.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

18 apr
Workshop Fermenteren – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 119

24 apr
Live online workshop “balkenbrij, zure zult en hoofdkaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

15 mei
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp