Science sunday: over ezels en botox, marmite en oude mensenwijn

Science sunday: over ezels en botox, marmite en oude mensenwijn


In het onregelmatig verschijnende Science sunday geeft Meneer Wateetons een overzicht van recent verschenen wetenschappelijk nieuws uit de foodwereld. Waarbij recent moet worden gelezen als ‘ooit’, wetenschappelijk nieuws als ‘wat Meneer Wateetons interessant vindt’ en food als voedsel.

Ezels, Chinese prostituees en worst

Een onverwachte plek voor een Science sunday artikel: de beste informatie over botulisme, de gevreesde ‘worstziekte’ veroorzaakt door het ondeskundig maken van droge worst of het inblikken van voedsel, vind je niet in de Worstbijbel, maar op de site van Etos Spa skin & laser center in New York. Verplichte kost voor alle worstmakers en ijdeltuiten. Meneer Wateetons is beide. TIL dat de VS tijdens WOII botulinegif als chemisch wapen probeerde in te zetten. Chinese prostituees zouden capsules krijgen om Japanse officieren te vermoorden. Het plan werd getest op ezels, die het overleefden, dus werd het in de kast gestopt. Dat onderzoek leidde indirect tot het ontstaan van Botox. Later werd ontdekt dat ezels immuun zijn voor botulinegif. Vermakelijk en informatief leeswerk. Tevens snap ik nu waarom ezels er altijd zo vermoeid uitzien. Lees meer…

Wat is marmite?

Kort artikel over gist, gistextract en marmite, maar met veel links waardoor je al snel in een rabbithole van gisten, fermentatie en smerige Australische gewoontes belandt. Lees meer…

Oud spuug geeft betere wijn

Zoals een fles wijn erop vooruit kan gaan met het ouder worden, zo rijpt ook ons vermogen om de subtiliteiten van zijn geur te onderscheiden. Veranderingen in de samenstelling van ons speeksel en de hoeveel ervan we produceren, lijken onze perceptie van rokerige en peperachtige aroma’s in rode wijn te versterken, suggereert nieuw onderzoek, beschreven in The Guardian. Dat verklaart waarom mijn zesjarige dochter meestal haar tweede glas laat staan. Vanaf nu krijgt ze alleen nog maar wit. Lees meer…

Geef een reactie