Over Rot, Wateetons wetenschap |

Science sunday: over ezels en botox, marmite en oude mensenwijn

In het onregelmatig verschijnende Science sunday geeft Meneer Wateetons een overzicht van recent verschenen wetenschappelijk nieuws uit de foodwereld. Waarbij recent moet worden gelezen als ‘ooit’, wetenschappelijk nieuws als ‘wat Meneer Wateetons interessant vindt’ en food als voedsel.

Ezels, Chinese prostituees en worst

Een onverwachte plek voor een Science sunday artikel: de beste informatie over botulisme, de gevreesde ‘worstziekte’ veroorzaakt door het ondeskundig maken van droge worst of het inblikken van voedsel, vind je niet in de Worstbijbel, maar op de site van Etos Spa skin & laser center in New York. Verplichte kost voor alle worstmakers en ijdeltuiten. Meneer Wateetons is beide. TIL dat de VS tijdens WOII botulinegif als chemisch wapen probeerde in te zetten. Chinese prostituees zouden capsules krijgen om Japanse officieren te vermoorden. Het plan werd getest op ezels, die het overleefden, dus werd het in de kast gestopt. Dat onderzoek leidde indirect tot het ontstaan van Botox. Later werd ontdekt dat ezels immuun zijn voor botulinegif. Vermakelijk en informatief leeswerk. Tevens snap ik nu waarom ezels er altijd zo vermoeid uitzien. Lees meer…

Wat is marmite?

Kort artikel over gist, gistextract en marmite, maar met veel links waardoor je al snel in een rabbithole van gisten, fermentatie en smerige Australische gewoontes belandt. Lees meer…

Oud spuug geeft betere wijn

Zoals een fles wijn erop vooruit kan gaan met het ouder worden, zo rijpt ook ons vermogen om de subtiliteiten van zijn geur te onderscheiden. Veranderingen in de samenstelling van ons speeksel en de hoeveel ervan we produceren, lijken onze perceptie van rokerige en peperachtige aroma’s in rode wijn te versterken, suggereert nieuw onderzoek, beschreven in The Guardian. Dat verklaart waarom mijn zesjarige dochter meestal haar tweede glas laat staan. Vanaf nu krijgt ze alleen nog maar wit. Lees meer…


Eén reactie op “Science sunday: over ezels en botox, marmite en oude mensenwijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermentatie to do list

Check deze handig kaart met bekende fermentaties, gecategoriseerd naar hoofdingrediënt. Welke heb je nog niet geproefd?


Science sunday: floëembanaan, marskombucha en schimmelvoer

In deze editie van Science Sunday: hoe de banaan in de afgelopen 7000 jaar onherkenbaar is veranderd, hoe je op Mars wel kombucha kunt eten maar niet kunt drinken en hoe schimmels de toekomst van ons eten vormen.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
07 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

11 okt
Live online workshop “azijn maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

01 nov
Live online workshop “cider maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 nov
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

13 nov
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend