Wateetons wetenschap |

Moet je kip wassen of niet?

Lang geleden werkte Meneer in de zorg, met jongeren die met elkaar in een gezinsvervangend tehuis woonden. ‘Groepsopvoeder’ was hij.

Bij dat opvoeden hoorde ook leren het huishouden doen, omgaan met geld, boodschappen doen en koken. Daar kwam hij voor het eerst in aanraking met het fenomeen ‘kip wassen’. Een van de jongeren, de beste kok, waste haar kip altijd. Met water en azijn.

Ongewassen kip was vies en ongezond bezwoer zij. Meneer had er nog nooit van gehoord. Ergens klonk het vagelijk logisch, en toch ook weer niet. Hij wist het ook niet, als eenvoudige G.O.. Ze kookte best lekker en niemand werd ziek.

Twintig jaar belandt Meneer via een redditpost weer eens in de vleeswasserette. Down de ongewassen rabbithole.

Om met de conclusie te beginnen: je vlees wassen, of het nou kip, rund of varken is, is geen goed idee en het doet meer kwaad dan goed.

Dit zijn de redenen waarom je je kip niet moet wassen:

  1. Het is een ineffectieve manier om bacteriën van je vlees af te krijgen. Als er pathogenen op je kip zitten blijven er na het wassen meer dan genoeg achter om er ziek van te worden. Kortom, het doet niet wat je wilt bereiken.
  2. Het wassen, met name onder de kraan veroorzaakt spetters waar deze pathogenen inzitten, en op messen. snijplanken, en ander voedsel terecht komen. Check dit filmpje voor een illustratie.
  3. Het wassen, met name onder de kraan, geeft ook aerosolen (waarvan iedereen tegenwoordig weet wat het zijn) met bacteriën die zich tot wel een meter rondom je gootsteen kunnen verplaatsen.
  4. De gootsteen, waarin veel mensen hun groente wassen (wat me sowieso een vrij slecht idee lijkt), raakt besmet met pathogenen die zich weer op je groente vestigen.

In de VS spreken de FDA, en CDC zich uit tegen het wassen van je kip/vlees. Ook het voedingscentrum is duidelijk: spoel je kip niet af, ook niet met citroen en azijn.

“Het voedingscentrum is duidelijk:
spoel je kip niet af, ook niet met citroen en azijn.”

Waarom wassen hele volksstammen hun kip toch?

Het lijkt vooral een gewoonte onder mensen die (oorspronkelijk) uit warmere landen komen en lijkt te stammen uit een tijd dat er nog minder toegang was tot koeling waardoor kip en ander vlees sneller te kans liep op oppervlaktebederf, wat je ruikt, en ziet als slijmerigheid.

Ziet er vies uit, maar is niet per se schadelijk. Van bederfbacteriën word je niet ziek. Het wassen zou deze geur en slijmerigheid eraf wassen. Tegenwoordig heeft men ook in Zuid-Europa en de Cariben supermarkten, koelkasten en vacuümverpakking, maar de gewoonte is blijven bestaan. Dat is de hypothese.

Oh ja, en Julia Child deed het ook.

Wat kun je beter doen dan kip afwassen?

Indien gewenst werkt schoonschrobben met keukenpapier beter voor het doel dat je hebt, eventueel slijm van de buitenkant verwijderen. Het is hier in Nederland eigenlijk nooit nodig, maar als je dan toch iets wilt doen, doe dan dat. Bacteriën krijg je er niet mee af, die maak je dood met hitte.

Ja maar, ik was al mijn hele leven kip en ik ben er nog nooit ziek van geworden

Dat weet je niet. Door voedsel overgedragen infecties kunnen een incubatietijd hebben van dagen of zelfs weken.

Dat zou kunnen, miljoenen mensen doen het en worden niet elke keer ziek. Van rauwe kip eten word je ook niet per se altijd ziek. Van roken krijg je niet altijd kanker. Het gaat om risico’s.

Levensgevaarlijk is het vermoedelijk ook niet. Als gezonde bloglezer in de kracht van zijn of haar leven herstel je van een salmonella of campylobacter infectie vanzelf weer.

Maar aangezien het geen nut (meer) dient, waarom zou je het risico nemen?

Meer weten over kip wassen? Check dit filmpje.

Een youtube film van 16 minuten van een pratende man? Toch keek Meneer hem helemaal. Superinteressant, goed uitgelegd, onderbouwd en met een culturele duiding. Ik heb me gelijk geabonneerd op zijn kanaal.


2 reacties op “Moet je kip wassen of niet?
  1. Wie in een slachterij is geweest die wast vlees. Niemand wil vlees met poep. Dat hoort er natuurlijk nooit op te zitten, maar bezoek maar eens een slachterij in vol bedrijf.
    Wassen wordt wel gedaan in water en azijn, of in zout water. De Chinese methode is wassen in heet water. Dat geeft dat typische vluwelige gevoel aan de kipstukken bij de Chinees.
    Spatten hoeft natuurlijk niet. De volgorde is ook aan te passen. Eerst groenten dan vlees voorbereiden. Een snijplank, mes enzovoort moet natuurlijk ook gewasssen.

  2. Eens! Wat een absurd idee. Maar geeft eens een goede reden om je groenten te wassen als ze niet rauw gaat eten en ze niet onder het zand zitten. Bestrijdingsmiddelen was je er niet zo maar af en in de NL-tuinbouw worden die toch al nauwelijks gebruikt. Bacteriën zal je ook van groenten niet zomaar afwassen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Science sunday: Holotypic Occlupanid Research Group

Soms stuit je op een veld van wetenschap waarvan je niet wist dat het bestond. Meneer Wateetons ontdekte onlangs de studie der occlupaniden.


Groente fermenteren Jodium

Wat is het effect van jodium op het fermenteren van groente?

Een van de vaakst gestelde vragen over het fermenteren van groente: kun je keukenzout met jodium gebruiken of niet? Deze studie geeft eigenlijk (een beetje) antwoord.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
14 jan
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – januari 2022 Meerdere dagen

02 feb
Live online workshop Tempeh maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

14 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

16 feb
Live online workshop ‘kroketten en bitterballen maken’ – meekookeditie 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

23 feb
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop roodflora kaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

09 mrt
Live online workshop miso maken 20:30 tot 22:00 uur

16 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop as gerijpte geitenkaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend