Wateetons wetenschap |

Science sunday: Mighty Morphing Power Rangers pasta

Erger je je er ook altijd aan dat als je online pasta bestelt je altijd voor pakketpost moet betalen, ook al koop je maar één zakje? Of dat in de supermarkt met drie zakjes calamarata of cannelloni je mandje vol, maar je buikje nog leeg is?

Ok, ik ook niet eigenlijk.

Pasta is pasta, en dat is nou eenmaal liederlijk gevormd. Maar, het is wel zo dat spaghetti minder ruimte in het schap maar bovenal in de duizenden vrachtauto’s en vliegtuigen die het jaarlijks over de wereld vervoert inneemt dan, zeg, een penne.

Kan dat niet anders?

Let’s science this bitch.

Onderzoekers van onder andere de Human-Computer Interaction Institute, Pittsburgh en de School of Artistic Design and Creation in China verzonnen een manier om platte pasta pas tijdens het koken tot de bekende 3D vorm te laten krullen. Door de pasta in het platte vlak te vormen en slim in te snijden wisten de onderzoekers verschillende vormen te creëren.

Aan het ingrediënt zelf is niets gedaan, de pasta maken ze gewoon van semolina. Het gaat om de diepte, richting en tussenruimte van de groeven die ze erin snijden. Vervolgens voerden ze hun gegevens in computermodellen in, die uiteindelijk de techniek zouden kunnen automatiseren om het voor voedselproducenten makkelijk te maken nieuwe vormen pasta’s te produceren.

Het idee erachter is om nieuwe manieren te vinden om te besparen op verpakkingsmateriaal en daarmee ook de vervoerskosten. Plat verpakte pasta gebruikt minder verpakking dan traditioneel gevormde pasta.

Als je goed naar de foto’s kijkt zie je dat er bij veel vormen nog een klein ribbeltje over blijft, wat als bijkomend voordeel het plakken van de saus verbetert.

Compleet ronde vormen zijn ze te zien nog niet mogelijk. Voor je elleboogjesmacaroni met met tomatensaus uit een zakje en blokjes ham zul je dus nog naar de supermarkt moeten.

Lees de hele studie hier.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Science sunday: Holotypic Occlupanid Research Group

Soms stuit je op een veld van wetenschap waarvan je niet wist dat het bestond. Meneer Wateetons ontdekte onlangs de studie der occlupaniden.


Groente fermenteren Jodium

Wat is het effect van jodium op het fermenteren van groente?

Een van de vaakst gestelde vragen over het fermenteren van groente: kun je keukenzout met jodium gebruiken of niet? Deze studie geeft eigenlijk (een beetje) antwoord.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
16 sep
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

08 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 179.00

12 okt
Live online workshop “bier brouwen voor beginners” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

26 okt
Live online workshop “‘nduja maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 nov
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

16 nov
GRATIS live online workshop “mexicano’s maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

23 nov
Live online workshop “kombucha maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend