Science sunday: Mighty Morphing Power Rangers pasta

Science sunday: Mighty Morphing Power Rangers pasta


Erger je je er ook altijd aan dat als je online pasta bestelt je altijd voor pakketpost moet betalen, ook al koop je maar één zakje? Of dat in de supermarkt met drie zakjes calamarata of cannelloni je mandje vol, maar je buikje nog leeg is?

Ok, ik ook niet eigenlijk.

Pasta is pasta, en dat is nou eenmaal liederlijk gevormd. Maar, het is wel zo dat spaghetti minder ruimte in het schap maar bovenal in de duizenden vrachtauto’s en vliegtuigen die het jaarlijks over de wereld vervoert inneemt dan, zeg, een penne.

Kan dat niet anders?

Let’s science this bitch.

Onderzoekers van onder andere de Human-Computer Interaction Institute, Pittsburgh en de School of Artistic Design and Creation in China verzonnen een manier om platte pasta pas tijdens het koken tot de bekende 3D vorm te laten krullen. Door de pasta in het platte vlak te vormen en slim in te snijden wisten de onderzoekers verschillende vormen te creëren.

Aan het ingrediënt zelf is niets gedaan, de pasta maken ze gewoon van semolina. Het gaat om de diepte, richting en tussenruimte van de groeven die ze erin snijden. Vervolgens voerden ze hun gegevens in computermodellen in, die uiteindelijk de techniek zouden kunnen automatiseren om het voor voedselproducenten makkelijk te maken nieuwe vormen pasta’s te produceren.

Het idee erachter is om nieuwe manieren te vinden om te besparen op verpakkingsmateriaal en daarmee ook de vervoerskosten. Plat verpakte pasta gebruikt minder verpakking dan traditioneel gevormde pasta.

Als je goed naar de foto’s kijkt zie je dat er bij veel vormen nog een klein ribbeltje over blijft, wat als bijkomend voordeel het plakken van de saus verbetert.

Compleet ronde vormen zijn ze te zien nog niet mogelijk. Voor je elleboogjesmacaroni met met tomatensaus uit een zakje en blokjes ham zul je dus nog naar de supermarkt moeten.

Lees de hele studie hier.

+Er zijn nog geen reacties

Laat jouw reactie achter

Geef een reactie