Bouillonblokjes: smen
Smen is geklaarde en verouderde boter. Johannes van Dam beschrijft in De Dikke van Dam hoe onder de Berbers in Marokko de gewoonte bestond om bij de geboorte van een dochter een pot boter te begraven om die bij haar huwelijksfeest op te graven. Dat geeft je wel een beetje een idee. Je gebruikt het begrijpelijkerwijs niet om je eitje in te bakken of een appeltaart mee te bereiden, maar in minuscule hoeveelheden als smaakmaker. De geur en smaak zijn sterk kazig. Analyses van traditionele smen laten zien dat er zowel bacteriën (voornamelijk van het genus Bacillus maar ook Aeromonas en Staphylococcen) als wat gisten en schimmels bijdragen aan de smaak en houdbaarheid.
Het recept om zelf smen te maken vind je uiteraard in Over Rot. Maar, in de betere Marokkaanse buurtsupermarkt vind je ook wel deze smen-bouillonblokjes. Hoewel die gewoon onbegraven door Knorr blijken te worden gemaakt, moet je ze in twee lagen plastic verpakken om niet het hele huis in een walm van overjarige kaas te hullen. Bij gebrek aan tijd of dochter (of geschikte partner voor haar) doen de blokjes heel aardig dienst in je couscous.
0 reacties op “Bouillonblokjes: smen”
Geef een reactie
Misschien vind je dit ook leuk
Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode
Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.
Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime
Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?
agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?
Schrijf je nu in.
Wateetons wilde weekend
@Meneerwateetons , in wat voor soort gerechten gebruikt u de smen?