experimenteerdrift, recept, zelf maken |

Weggegeven citroenen

rozzy-009.jpg

Ze stonden al een weekje in de vensterbank te rijpen, mijn ingemaakte Marokkaanse citroenen. In een Ikea-weckpot, die pas goed afsluit als je twee rubber ringen gebruikt, zodat je altijd een tweede pot, alleen voor de ring, moet kopen. Maar vlak voor het verjaardagsfeestje van vriendin J. bedacht ik me dat dit eigenlijk een veel leuker cadeautje was dan de tapasschaaltjes en -receptenboekje die al ingepakt op tafel klaar lagen. Ze leek er blij mee. Al keek ze een beetje zorgelijk toen ze vroeg wat ze er precies mee kon

Strooi 2 theel. grof zeezout in een schone pot. Snijd een groot aantal (zoveel als er in de pot passen) onbehandelde, liefst biologische citroenen boven een kom (om het sap op te vangen) in de lengte bijna doormidden. De helften moeten wel aan elkaar blijven zitten. Verwijder de pitjes en schep 1 eetl. grof zeezout op het snijvlak van de citroenen. Knijp de citroenen weer dicht en leg ze in de schone pot. Druk ze stevig aan en vul zo de hele pot met citroenen. Je kunt er ook nog wat spaanse peper, kaneel, peperkorrels en kruidnagel indoen. Of wat je zelf wilt. Schenk het sap van 1 of meerdere citroen in de pot en strooi nog wat zout over de citroenen. Beschenk de citroenen met kokend water tot ze onder staan en laat de pot 3-4 weken op kamertemperatuur staan alvorens de citroenen te gebruiken. Meestal wordt vóór gebruik het vruchtvlees uit deze ingelegde citroenen gesneden en wordt alleen de schil gebruikt. Maar je kan ook de hele citroen, in stukjes gesneden, gebruiken. Je kunt er ook gewoon weer nieuwe citroenen in stoppen.
(bron: een beetje van Johannes van Dam en een beetje van Ed’s recepten site (midi-alert).


0 reacties op “Weggegeven citroenen
  1. Meneer! Via klik klik klik kwam ik hier terecht. Was benieuwd hoe meneer citroenen inmaakt, omdat ik dat zelf ook al twee keer heb gedaan. Eén keer in IKEA-weckpot, met als gevolg beschimmelde citroenen (die niet-sluitende deksels vormen het enige minpuntje van IKEA), één keer in een gote pot met schroefdeksel waar augurken in hadden gezeten. Dat ging perfect.
    Biologische citroenen zijn in Zuidoost niet te krijgen, dus zou ik gewone citroenen vreselijk moeten afschrobben. Aangezien ik een pesthekel heb aan huishoudelijke klusjes, heb ik daar een Gouden, wat zeg ik, Kristallen Oplossing voor gevonden: draai de citroenen mee in de vaatwasser en verwerk ze meteen. Voordeel (1): brandschone citroenen zonder enige moeite. Voordeel (2): citroenen zijn warm waardoor ze veel en veel meer sap afgeven.
    Trouwens, sinaasappels even een tikje in de magnetron geven (30 sec of zo) vóór het uitpersen, levert ook veel meer sap op, heb ik al eens wetenschappelijk aangetoond. Het scheelde een cm hoogteverschil in een longdrinkglas t.o.v. onopgewarmd uitgeperst fruit. Meten is weten & alles voor de wetenschap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp