4-ever VOC week (5) – einde – Sambal Brandal

4-ever VOC week (5) – einde – Sambal Brandal


pepers beschimmeld Sambal vijzel Sambal potje

Zo, exit de Indonesische week in huize Wateetons. Ik kan geen trassi, javaanse suiker of serehstengel meer zien. En de relatie tussen meneer en mevrouw is ook niet meer zo denderend. Maar, omdat we u niet zo plotseling in vertwijfeling achter willen laten krijgt u op de valreep nog een receptje wat een aantal weken mee kan. Als u elke dag begint met een hapje kan het qua mondgevoel nog wéken 4-ever VOC week blijven.

Het volgende recept maakt u bij wijze van spreken met twee vingers in de neus, maar gezien de ingredienten zou ik daar toch voorzichtig mee zijn

Sambal Brandal

 • tien Spaanse pepers
 • twee sjalotjes
 • zes kemirienoten
 • een theelepel trassi
 • een theelepel Javaanse suiker
 • drie eetlepels vloeibare tamaronde
 • de schil van een halve citroen (dun geraspt)

Pof de kemirienoten in een droge pan. Was de pepers en snij ze in kleine stukjes. Gooi de pepers die potverdikkeme twee dagen na aankoop al beschimmeld zijn weg. Versnipper de sjalotjes. Snij de citroenschil in dunne reepjes of stukjes. Wrijf de gepofte noten, de sjalotten, trassi, suiker en pepers tot een brij. In de foodprocessor kan ook. Fruit dit prutje in wat olie en voeg er de tamarinde en citroenschil aan toe. Laat nog even sudderen. Doe het heet in een schoon potje en sluit goed af. Bewaar in de koelkast.

Neem elke ochtend een hapje en gedenk de 4-ever VOC week van Wateetons.com.

 1. 2
  Jacqueline

  Meneer Wateetons, ik wil je even laten weten at ik meer dan geniet van je blog. Je hebt een grandioos gevoel voor humor en je stukjes zijn uitermate leesbaar. Heerlijke recepten ook. Ik zit al dagen grinnekend en likkebaardend te lezen.

Geef een reactie