worst-droog update

worst-droog update


Worst vers Worst na drie dagen drogen

Bij partner-in-worst-droog-crime Jurgen is het alvast mislukt. Aan mij dus de zware taak het wel tot een goed einde te brengen. Manmoedig. Fier in de wind. En zonder groene schimmel.

De worst hangt nu drie dagen te drogen in mijn koelkast en er is in ieder geval al een duidelijke verandering zichtbaar. Ten positieve welteverstaan. Ik blijf u op de hoogte houden.

 1. 2
  Marieke

  Nu moet ik echt reageren…
  Fervent lezer van je blog (en vele andere culinaire blogs), ben ik nog niet zo’n held om te reageren. Maar nu kan ik het niet laten….

  Waarom de worst drogen in de koelkast? Waarom hem niet gewoon ophangen aan een haak van het keukenplafond? Zo deed mijn grootvader, vlaamse varkenshandelaar, het altijd.
  De verse worst werd eerst een paar dagen los gedroog,( in de stal ?) en daarna werd hij gewoon in een katoenen zakje ingepakt en in de keuken of woonkamer opgehangen aan het plafond.

  goed ,ik heb het nog nooit geprobeerd maar volg wel met belangstelling jullie worsten-avontuur.

  misschien kan ook eens om raad gaan bij: Meat Consluting ( in google intypen, want ik kan hun website op geen andere manier openen). Het is een VZW van oud leerlingen van de slager-traiteursschool in Diksmuide.
  Echte varkenskenners (en een leuke site )

  hoop dat Jurjen ( vorige comment) dit berichtje ook leest.

  tot later, ook al heb ik geen weblog, ik geniet van het delen van kook- en keukengeheimen.

  hier hingne ook de de gedroogde hammen

 2. 3
  meneer Wateetons

  Maar áls je dan reageert dan ga je ook helemaal los! 🙂
  De koelkast heb ik gekozen omdat ik ergens las (link heb ik hier, op werk, niet) dat je worst niet warmer dan 40 of 45 graden fahrenheit moest ophangen (=5-7 graden). Specifiek werd daar ook een koelkast genoemd. Bij gebrek aan beter heb ik dat maar gevolgd.

  Maar ik ga zeker je advies opvolgen en eens kijken bij meat consulting.

  Dank voor je reactie, keep it up 🙂

 3. 4
  Marieke

  Nog even terugkomend op de worst in de koelkast…
  Ik heb absoluut niks tegen deze rijpingsmethode, integendeel. Want ik heb in mijn eigen koelkast ook een stukje vlees liggen rijpen/drogen.
  Ik ben opnieuw een eendeborst aan het drogen. Ik ben dit recept op verschillende franse blogsites tegengekomen (google: magret de canard seche)en het experiment was zo bevredigend dat er een tweede exemplaar in de koelkast ligt te rijpen. ( met enige wijzigingen)
  Wil je mijn bevindingen graag doorsturen, maar weet niet of het in deze rubriek (comment) past.
  Nieuwsgierig? Laat het me even weten, eventeel per e-mail.
  Marieke

 4. 5
  jurgen

  JA, volgens de slager waar ik mijn ongedroogde worst kocht was de koelkast te vochtig en kon het in principe in iedere koele relatief droge ruimte. Mijn worst was voor een groot deel goed gedroogd maar waarschijnlijk niet snel genoeg omdat hij na 2 weken nog wat vochtig was vanbinnen. Misschien had ik gewoon langer moeten drogen maar volgens de slager zou hij na 1-2 weken goed moeten zijn. Vroeger ging het natuurlijk gewoon in de keuken maar het klimaat in een rijtjeswoning met CV is waarschijnlijk niet te vergelijken met vroeger.
  Ben dus heel benieuwd hoe vlees in de koelkast droogt. Marieke, wordt die eend echt droog en hoe lang duurt het?

 5. 6
  Meneer Wateetons

  @ marieke, ik blijf graag op de hoogte van je bevindingen!
  @ jurgen, ik blijf je uiteraard via het huidige medium op de hoogte houden. Ik hou hem nu ook maar gewoon in de koelkast. Van de volgende serie maak ik een onderzoekje, een paar in de berging, een paar in de koelkast, een paar op het balkon, een paar onder het bed. En een paar roken natuurlijk.

Geef een reactie