De worst, na twee weken drogen eindelijk aangesneden

De worst, na twee weken drogen eindelijk aangesneden


worst-klaar-013.jpg worst-klaar-003.jpg 

(lees hier eventueel de worstavonturen tot op heden)

Gisteren voelde ik, tijdens het opwarmen van de erwtensoep, plots de enorme aandrang mijn worst te gaan proeven. Binnen 5 seconden lag hij op een plank, werd het mes aangezet en gleed deze vervolgens soepel door het koude vlees.

Ik zal u zeggen: het viel niet tegen. De worst was mooi egaal gedroogd, waarbij alleen de kern nog licht vochtig was. De doorsnede had een mooie dieprode kleur. Geen spoor van schimmel of verrotting. Ook de salie (die er toch vers doorheen was gemengd) zag er goed uit. De geur was fraai, het rook een beetje naar, tja, droge worst. Pittig en krachtig.

En toen was het moment daar om mijn eerste plakje ook daadwerkelijk te proeven. Wederom: dat viel niet tegen. Sterker nog, het was heel smakelijk! Goed van consistentie, al had er misschien wat meer vet in kunnen zitten. Tamelijk pittig (we waren wat uitgeschoten met de peper, dat was bekend) en opvallend genoeg: niet te zout. En dat terwijl de worst toen deze nog vers was wel veel te zout was. De smaak van de salie was ook goed bewaard gebleven. Zelfs mevrouw Wateetons, die al weken met afschuw de potentiele ziekteverwekker in de koelkast aanschouwde, moest toegeven dat de smaak uitstekend was.

Achteraf beschouwd, nu meneer Wateetons de volgende dag in goede gezondheid op zijn werk zit, was het misschien toch niet zo’n slimme zet om juist nu deze worst te gaan proberen. Aankomende dinsdag moet hij een promovendus terzijde staan gedurende een moeilijk uur van zijn leven. Diegene zal weinig gebaat bij een paranimf die een emmer mee neemt op het podium.  

 1. 1
  Jurgen

  Dat ziet er goed uit! Voedselvergiftiging kan tot 24 uur na consumptie nog toeslaan maar ik denk dat je wel uit de gevarenzone bent…
  Ik zie ook wel een beetje een holte in het midden, klopt dat?

 2. 4
  Jurgen

  Ik heb net een reactie op mijn droge worst verhaal van een Gronigse slager, hij stuurt me een worst op die wel goed gedroogd is. Maar belangrijker, hij wilde me niet vertellen hoe hij zijn worsten precies droogt, dat is volgens hem het geheim vd smid.
  Ik had ook een holte die wat vochtig en groenig was, daarom heb ik hem niet opgegeten. Misschien dus wel eetbaar maar in ieder geval een teken van slechte droging.
  Een worst kun je niet id oven drogen denk ik want er moet ook een zekere mate van bacteriele rijping plaatsvinden. Oven gaat dan waarschijnlijk te snel. Rijpings temp is altijd rond de 15 graden.

 3. 5
  Meneer Wateetons

  Slagers met geheimen van de smid, het moet niet gekker worden. Je kunt een worst overigens technisch prima drogen in de oven lijkt me, maar zoals Jurgen zegt: of het het hetzelfde wordt valt te betwijfelen. Maar probeer het, en log het resultaat zou ik zeggen. Drogen in de oven doe je op een lage temperatuur (max 50 graden) met lucht die constant ververst wordt (dus deur op een kier en ventilator aan) en dan heel wat uurtjes geduld. Hier vind je de beschrijving van een apparaat dat ongeveer hetzelfde doet: http://notitievanlien.blogspot.com/2007/02/nieuw-speeltje.html

 4. 6
  Jelmer

  Warm drogen is het geheim van de slager, rookkasten worden gebruikt om de worsten “aan te drogen” Net als het warm roken van worst een veilige manier die groene plekken voorkomt.

 5. 7
  marco

  Wat een leuke, kurkdroge site !
  Ik zie dat de reacties al behoorlijk oud zijn, dus ik hoop dat meneer nog actief is?

  Gisteren ben ik – na de koop van een geweldige keukenmachine voorzien van gehakt- en worstmolen – mijn carrière als worstmaker begonnen.

  Een simpele verse worst is al met smaak verorberd en het mengsel voor een chorizo ligt nog in de koelkast.
  Nu ben ik dus op zoek naar manieren om de chorizo te bereiden.
  En ik ben dus ook benieuwd of je het vlees gewoon kan laten (uit)drogen zonder eerst te garen?
  Is de (afwezigheid van) zuurstof het enige verschil tussen gewoon genieten van gedroogde chorizo of er echt ziek van worden?

Geef een reactie