Meneer Wateetons maakt kaas (3) – het snijden en persen
Altijd een spannend moment wanneer je na een uur de pan met melk open doet. Is de melk gestremd en heb je zoals kaasgoeroe dr. Fankhauser dat zo mooi zegt: a clean break? Dat wil zeggen, de vaste stof heeft zich gescheiden van de wei en er drijft een grote compacte massa in je pan, die terugveert en niet aan je vinger blijft plakken wanneer je erin prikt. Eerlijk gezegd is het me nog gebeurd dat de melk niet goed stremde, maar toch, blijft spannend. Maar het meest tricky gedeelte komt nog.
Het snijden
We gaan nu de wronger snijden. Met een mes maken we rustige halen totdat de volledige wrongel tot doperwtenniveau is gesneden. Neem er de tijd voor, een minuut of tien. Ook nog eenvoudig.
Het roeren
Meet vervolgens de temperatuur van de wrongel/wei massa. Voor het komende deel moet de temperatuur een kwartier lang tussen de 34 en 39 graden zijn. Gebruik de au bain mariepan weer. Dicht bij de 34 levert een zachtere kaas op dan dicht bij de 39. Maar ga er niet boven of onder. We gaan in dit kwartier met de hand de gesneden wrongel zachtjes roeren. En als ik zeg roeren dan bedoel ik, bij gebrek aan een beter woord: steek je hand met half gespreide vingers in de pan en til wat wrongel op en laat het weer terugglijden in de pan. Dus niet kneden! Doe dit een kwartier lang, terwijl je ondertussen de temperatuur in de gaten houdt. Het is een dodelijk saai karweitje, al heeft het met je hand in die warme klieder zitten roeren ook wel weer wat. Het is essentieel dat je dit niet na vijf minuten opgeeft of zeven plagen zullen over jou, je kinderen en je kindskinderen komen.
Het persen
Hiervoor heb je nodig:
- een kaasdoek of een andere poreuze doek van dunne stof. Ik heb wel eens een soort vitrage gebruik (met beertjesmotief) en dat werkte ook prima.
- een vorm. Die kun je kopen, maar wat je ook kunt doen is een stuk pvc-buis met een diameter van een centimeter of 10 a 15 afzagen, er wat gaten in boren aan de zijkanten voor het vocht en er bij de pvc-boer een afsluitdeksel bij kopen. Zo heb ik eens een stuk of 10 kazen tegelijk gemaakt. Werkt perfect.
Giet de pan leeg in een vergiet. De wei kun je bewaren om er ricotta van te maken. Of je pleurt het weg, wat ik heb gedaan na één keer smerige ricotta gemaakt te hebben. Gooi twee kleine theelepels zout over de wrongel en meng het er goed door. Dit is ook het moment voor kruiden als je daar zin in hebt. Doe nu de kaasdoek of wat er voor door gaat in de persvorm doe de gezouten wrongel erin, en vouw de boel dicht.
Pers vervolgens gedurende één uur met twee maal het gewicht van de kaas en daarna tussen de 7 en 12 uur met vijf maal het gewicht van de kaas. Gebruik wat je voorhanden hebt, bijvoorbeeld een Ikeaweckpot gevuld met water en een gasbetonsteen. Of eventueel wat anders.
0 reacties op “Meneer Wateetons maakt kaas (3) – het snijden en persen”
Geef een reactie
Misschien vind je dit ook leuk
Alternatief worstomhulsel: een petfles
Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…
Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?
Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.
agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?
Schrijf je nu in.
Wateetons wilde weekend
Leuk verhaal, ben benieuwd naar het resultaat!
Wel wat vragen: wat is het doel van al dat roeren? Het stremsel van de Turkse supermarkt, is dat het klassieke kalvermaagstremsel of een plantaardig alternatief?
Voor het stremsel zal ik even thuis kijken. En dat roeren: eerlijk gezegd weet ik dat niet. Iemand anders heeft het mij weer zo geleerd. Ik zal er eens naar speuren.
Stremsel: het microbieel, geen lebmaag dus. Te verkrijgen bij Rademakers BV in De Hoef
@ Jurgen: Het roeren van de kaas:
Dat is volgens mij om de juiste zuurgraad van de wrongel te bepalen c.q. de textuur van de kaas. In het geval van Meneer Wateetons is het Goudse Geit toch?