Meneer Wateetons maakt kaas (5) het voorlopig niks doen met de kaas

Meneer Wateetons maakt kaas (5) het voorlopig niks doen met de kaas


gewicht coating

Zo, de kaas is uit de pekel en gedroogd. 283 gram, van twee-en-een-halve liter geitenmelk.

Normaal coatte ik de kaas altijd op dit moment, met een soort plasticverf. Maar het restje coating bleek ingedroogd en verdween in de prullenbak. Ik laat de kaas dus maar even rusten. Dat raadt Dr Fankhauser ook aan. Een week ofzo. Ondertussen probeer ik was of coating te bemachtigen.

Overigens: het kaasmaken is hiermee wel over z’n hoogtepunt heen. Het lange wachten begint. Na een week of vier is de kaas aan te snijden en is dan ‘jong’, na drie maanden is hij ‘oud’. Maar de ervaring leert dat uitdrogen op de loer ligt. Dus liever te vroeg dan te laat aangesneden.

UPDATE: bijna vergeten te zeggen: de eerste week elke dag even omdraaien, daarna nog een paar keer.

Geef een reactie