experimenteerdrift, recept, van alles |

Gedroogde tomaten

tomaatjes half gedroogd tomaatje in de olie, lijkt het nog wat 

Het woord ‘zon’ gebruik ik maar niet in de titel. Of deze gedroogde tomaten wel eens zon van dichtbij gezien hebben, daar durf ik mijn hand niet voor in de oven te steken. Niet tijdens het drogen in ieder geval, hoewel het ovenlampje en het flitslampje van de camera het geheel best een zomers uiterlijk gaven.

Drogen in de oven, je moet er een paar uur voor over hebben maar dan levert het soms smakelijke resultaten op. De ovengedroogde tomaten reken ik daar niet toe. Of half. Na zes uur waren ze in ieder geval verre van droog. Maar meneer had honger en was het zat om op een krukje naast de oven te zitten. En zijn boek was uit. Misschien dat hij het volgend weekend nog eens probeert. Eerst langs de bieb.

Het recept:

Neem lekkere tomaten en snij ze in kwarten. Strooi er wat zout overheen. Leg ze in de oven en stel deze in op ca. 50 graden en zorg dat de ventilator draait en de oven half open staat. Wacht onmenselijk lang. Voilá: zelfgedroogde tomaten, lekker voordelig voor slechts 3,50 aan energiekosten.


0 reacties op “Gedroogde tomaten
  1. Toch zie ik een nadeel aan deze methode. De zongedroogde tomaten in de handel worden gemaakt (of zouden moeten worden gemaakt) van tomaten die knalrijp geplukt zijn en dus veel eigen smaak hebben ontwikkeld. De tomaten die wij kopen, zijn onrijp geplukt omdat ze het hele distributiecircuit nog door moeten. Als je die gaat drogen, lever je dus toch smaak in.

  2. Garbage in = garbage out. Ook hier.
    Of men knalrijpe tomaten gebruikt in de zongedroogde tometen producerende landen.. ik kan het niet beoordelen. Kan me voorstellen dat drogen typisch iets is voor een b-keus tomaat.
    Het waren overigens Tasty Toms, die vind ik meestal heel behoorlijk.

  3. Ik zie op de foto een weckpot met (olijf) olie? Ik blancheer de tomaten even en ik verwijder de zaden. Anders gaart het snel schimmelen is mijn ervaring. (veel) zout kan helpen. Maar ik doe het niet vaak meer omdat het niet uit kan. Of je moet de hele oven met drie sledes volgooien. Maar dan nog is het resultaat niet zo. Volle rijpe Pomodori tomaten (pruim tomaten) die je nog wel eens overrijp (niet rot) bij de biowinkel kan krijgen zijn wel smakelijker in dit geval dan de Tasty Toms.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
01 feb
Live online workshop “mosterd maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

03 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

06 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

08 feb
GRATIS live online workshop “kaassoufflés maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

15 feb
Live online workshop “leverworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 mrt
Live online workshop “écht krokante zoete aardappelpatat maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

15 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons & Nils Koster – live online workshop “Goudse kaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 14.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend