Gedroogde tomaten

Gedroogde tomaten


tomaatjes half gedroogd tomaatje in de olie, lijkt het nog wat 

Het woord ‘zon’ gebruik ik maar niet in de titel. Of deze gedroogde tomaten wel eens zon van dichtbij gezien hebben, daar durf ik mijn hand niet voor in de oven te steken. Niet tijdens het drogen in ieder geval, hoewel het ovenlampje en het flitslampje van de camera het geheel best een zomers uiterlijk gaven.

Drogen in de oven, je moet er een paar uur voor over hebben maar dan levert het soms smakelijke resultaten op. De ovengedroogde tomaten reken ik daar niet toe. Of half. Na zes uur waren ze in ieder geval verre van droog. Maar meneer had honger en was het zat om op een krukje naast de oven te zitten. En zijn boek was uit. Misschien dat hij het volgend weekend nog eens probeert. Eerst langs de bieb.

Het recept:

Neem lekkere tomaten en snij ze in kwarten. Strooi er wat zout overheen. Leg ze in de oven en stel deze in op ca. 50 graden en zorg dat de ventilator draait en de oven half open staat. Wacht onmenselijk lang. Voilá: zelfgedroogde tomaten, lekker voordelig voor slechts 3,50 aan energiekosten.

 1. 1
  Eetschrijver

  Toch zie ik een nadeel aan deze methode. De zongedroogde tomaten in de handel worden gemaakt (of zouden moeten worden gemaakt) van tomaten die knalrijp geplukt zijn en dus veel eigen smaak hebben ontwikkeld. De tomaten die wij kopen, zijn onrijp geplukt omdat ze het hele distributiecircuit nog door moeten. Als je die gaat drogen, lever je dus toch smaak in.

 2. 2
  Meneer Wateetons

  Garbage in = garbage out. Ook hier.
  Of men knalrijpe tomaten gebruikt in de zongedroogde tometen producerende landen.. ik kan het niet beoordelen. Kan me voorstellen dat drogen typisch iets is voor een b-keus tomaat.

  Het waren overigens Tasty Toms, die vind ik meestal heel behoorlijk.

 3. 3
  Joep

  Ik zie op de foto een weckpot met (olijf) olie? Ik blancheer de tomaten even en ik verwijder de zaden. Anders gaart het snel schimmelen is mijn ervaring. (veel) zout kan helpen. Maar ik doe het niet vaak meer omdat het niet uit kan. Of je moet de hele oven met drie sledes volgooien. Maar dan nog is het resultaat niet zo. Volle rijpe Pomodori tomaten (pruim tomaten) die je nog wel eens overrijp (niet rot) bij de biowinkel kan krijgen zijn wel smakelijker in dit geval dan de Tasty Toms.

Geef een reactie