experimenteerdrift |

Appelweek bij Wateetons – 2. Determineren

Appelweek is werkweek. U wordt gelijk maar aan de arbeid gezet. Meneer heeft namelijk geen flauw idee wat voor appelbomen er op het Wateetons buitenverblijf staan. Meneer weet niet zoveel van appels en de bomen stonden er al voor meneer geboren was. Dus, wie biedt? 

Dit zijn de deelnemers.

alle-5-goed.jpg

Appel 1
Van deze boom wisten we tot voor kort niet eens dat hij bestond. Staat weliswaar naast het huis maar wordt aan het zicht onttrokken door andere bomen. Geeft kleine appeltjes. Mooi hard en vrij zuur. Mogelijk nog niet helemaal rijp. Was rood aan zonkant en nog groen aan de schaduwkant.

Appel 1  doorsnede 1 boom 1

Appel 2
Deze boom geeft meestal nauwelijks vrucht. Dit jaar doet hij het heel goed. Geeft hele grote appels. De schil is ruw. Erg lekker van smaak, beduidend zoeter dan appel 1.

Appel 2 boom 2 Doorsnede 2

Appel 3
Deze boom is verantwoordelijk voor de smurrie tussen de tenen. Ik had geluk nog een herkenbare appel aan te treffen. Zit elk jaar vol maar wordt verschrikkelijk aangetast door alles wat ziekte of insect is. Appel is ook niet erg smakelijk. Nogal slapjes. Ziet er altijd nogal viezig en onappetijtelijk groen uit. Misschien zou hij geel kunnen worden maar dat haalt hij niet. Structuur is zacht, sterk moezend.

 Appel 3 doorsnede-3.jpg boom-3.jpg

Appel 4
Deze boom geeft elk jaar enorm veel fruit. Kleine appeltjes, die snel rood worden en redelijk bestendig zijn tegen insecten en ziekten. Worden vroeg rijp, er zaten nu al een paar overrijpen bij. Smaak is karakteristiek, beetje drankachtig alsof de appel al overrijp raakt, met een wat onaangename bittere nasmaak. Best te doen, maar haalt het niet bij appel 1 of 2.
appel-4-2.jpg doorsnede-4.jpg boom-4.jpg

Appel 5
Deze boom is door ons gepland, maar geen idee meer wanneer of wat voor soort het is. Blijft een klein boompje. Geeft nooit echt veel fruit maar wel van goede kwaliteit. Mooie appel met een rijke smaak.

appel-5.jpg doorsnede-5.jpg boom-5.jpg

 

 


0 reacties op “Appelweek bij Wateetons – 2. Determineren
  1. Appel 1 en 4, daar zou ik cider van maken als ik dat zo lees. Wat friszuur en bitter is daar goed voor. Appels fijn hakselen, (beste is: eerst invriezen, en dan laten ontdooien en) in een grote ton doen met een theedoek erover, en een flinke dosis goede gistcultuur erbij doen. Na een week op kamertemperatuur, filteren en het sap in een groot vat doen met een waterslot. Na een paar weken kun je het drinken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Koji beschimmeld vlees

Verrot vlees eten? High meat. Toch maar niet.

Meneer is niet vies van een experimentje. Maar deze nieuwe high meat ‘trend’, het eten van verrot vlees, gaat zelfs hem een beetje te ver.


Gefermenteerde hotsauce pekeleieren

Gefermenteerde hotsauce pekeleieren

“Maar kan ik ook wat met de overgebleven pekel van mijn groentefermentatie?” Het is een van de meest gestelde vragen tijdens Meneer Wateetons’ workshops (groente) fermenteren. Natuurlijk. Heel veel zelfs. Zoals pekeleieren maken. Lees verder voor het recept voor gefermenteerde hotsauce pekeleieren.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

10 nov
Live online workshop limoncello maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

24 nov
Live online workshop groente charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend