Appelweek bij Wateetons – 3. appelstroop


Tijd voor de grote verwerking. De appelmoes-, calvados- en cidertips zal ik in mijn oren knopen. Dank daarvoor.

Meneer heeft allereerst een stoomontsapper ingezet voor de fruitverwerking. Hij wordt door sommigen ook wel een ‘japie’ genoemd. Vooral door Fransen. Het apparaat stuurt stoom door het fruit waardoor het sap vrijkomt. De appelsap die eruit stroomt is niet bijzonder lekker, het smaakt naar appelmoes. En appelsap die naar appelmoes smaakt, neen dank u. Je kunt het sap vervolgens wel weer inkoken. Dan krijg je appelstroop. There’s nothing to it.

Een effectievere opslag van appels bestaat niet. Twee of drie kilo appelen werden gereduceerd tot circa 150 milliliter stroop. De smaak was prettig zurig en fris. Wat minder zoet dan de gemiddelde fabrieksappelstroop. En ook minder donker van kleur. Helaas had meneer de stroop wat te ver door laten koken. Warm was hij prachtig van structuur (u raadt het: stroperig) maar afgekoeld was het een vrij stugge jam.

  1. 1
    Anoniem

    :???::smile::grin::evil::cool::???::smile::shock::twisted::twisted::twisted::neutral::eek::cry::wink::roll::razz::oops::sad::mad::lol::cry::eek::lol::mad::???::evil::grin::oops::razz::roll::wink::mrgreen:

Geef een reactie