experimenteerdrift |

Maar wat is het? Kiwano!

Kiwano kiwano-doorsnede.JPG

Met zijn luie oog speurend naar vreemd uitziende groente, fruit en dode dieren stuitte meneer op de Albert Cuyp op een gele stekelige vrucht. Twee voor een euro. Dat is toch geen geld? Die paar duizend foodmiles krijg je er gratis bij. Maar wat is het? Aangezien de groenteboer de indruk gaf dat hij de volgende dag gewoon weer achter zijn kraam met panties of over-de-datum-wasmiddel hoopte staan vroeg meneer het hem maar niet. Bovendien is het leuker om het zelf uit te vinden.

Vijf minuten googlen op “gele stekelige vrucht”, “weird spikey fruit” en verwante termen vond meneer het antwoord. Het betreft een horned melon, melano, African horned cucumber, African horned melon, jelly melon, hedged gourd of kiwano. Keuze zat zou ik zeggen. English tomato wordt hij ook wel eens genoemd. Hoe komt een mens erop. ‘t Is famlie van de komkommer.
Van binnen is hij net zo spectaculair als van buiten. Honderden vrij zachte komkommerachtige zaadjes omgeven door glibberig knalgroen vruchtvlees. Sappig.

Belangrijker, hoe smaakt hij? Welnu: groen. Met een klein zuurtje en een onopvallend zoetje. Niks om over naar huis te schrijven. Typisch een vrucht die het moet hebben van z’n uiterlijk. Africa’s next top model, zeg maar. In de lijn der verwachting is de belangrijkste culinaire aanbeveling die ik vond voor deze vrucht dan ook om hem leeg te scheppen en de schil te vullen met ijs of een vruchtensalade.

Lees meer op Wikipedia of Cooking for Engineers


0 reacties op “Maar wat is het? Kiwano!
  1. Hmmm… Ik voel wel enige verwantschap met meneer Wateetons: ik houd van kleurig eten: rood, groen, geel enzo…. Is dat dan ook vorm van synesthesie?

  2. wij hebben de vrucht ook gegeten. idd soort komkommer. Veel glibberige pitjes, niet zuur, niet zoet, een beetje waterig. Als ik op een onbewoond eiland zou zitten met alleen deze vruchten zou ik ze iedere dag eten.
    Groeten famillie otten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Koji beschimmeld vlees

Verrot vlees eten? High meat. Toch maar niet.

Meneer is niet vies van een experimentje. Maar deze nieuwe high meat ‘trend’, het eten van verrot vlees, gaat zelfs hem een beetje te ver.


Gefermenteerde hotsauce pekeleieren

Gefermenteerde hotsauce pekeleieren

“Maar kan ik ook wat met de overgebleven pekel van mijn groentefermentatie?” Het is een van de meest gestelde vragen tijdens Meneer Wateetons’ workshops (groente) fermenteren. Natuurlijk. Heel veel zelfs. Zoals pekeleieren maken. Lees verder voor het recept voor gefermenteerde hotsauce pekeleieren.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

10 nov
Live online workshop limoncello maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

24 nov
Live online workshop groente charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend