recept, van alles |

Ondertussen, in de keuken: ansjovis

ansjovisdochter.JPGOndertussen, in de keuken: ansjovisansjovis2.JPG

ansjovis5.JPGansjovis4.JPGansjovis3.JPG

Gezien meneer’s lange geschiedenis van verslavingsproblematiek (www.watsnuiftons.com) probeert hij zijn caffeine intake te beperken tot drie units per dag. Dat geeft hem gelukkig ruimschoots de mogelijkheid om gedurende zijn zoektocht naar de perfecte espresso ook nog andere keuken activiteiten te ontplooien. Zoals vandaag: het maken van ansjovis.

Het recept:

 • Een pond ansjovis
 • circa honderd gram zout

Ontdoe de ansjovis van kop, ingewanden en ruggegraat. Als u een beetje oefent doet u dat in één ruk. U houdt twee mooie filetjes over. Of, als u écht goed bent, een dubbele. Dochter Wateetons beperkte zich tot het afsnijden van de kop. Maar dat deed ze al erg goed. Spoel de filetjes af, zodat er geen ingewanden meer aan zitten. Laat uitdruipen. Doe een laag zout in een pot en leg er een laag ansjovis op, en daarop weer een laag ansjovis en daarop weer een laag…, enfin. Eindig met zout.
Er moet wat druk opgebouwd worden, dus zoek iets zwaars dat zo goed mogelijk op alle ansjovis drukt. Zoals de foto’s laten zien had meneer wat moeite om een voorwerp met de juiste omtrek te vinden. De bedoeling is dat het zout, onder druk, vocht aan de visjes onttrekt. Dat begint vlot, nog voor dat meneer een foto kon maken van de mooi gelaagde vis/zout structuur zat de pot al vol vocht.
Zet de ansjovis een week of twee in de koelkast. Regelmatig afgieten dus. Over een week of twee komt meneer bij u terug om u te vertellen of het gelukt is.


0 reacties op “Ondertussen, in de keuken: ansjovis
 1. [quote]
  Spoel de filetjes af, zodat er geen ingewanden meer aan zitten. Laat uitdruipen. Doe een laag zout in een pot en leg er een laag ansjovis op, en daarop weer een laag ansjovis en daarop weer een laag…, enfin. Eindig met zout.[/quote]
  Is het ‘om en om ‘zout, ansjovis, zout, ansjovis, zout’. Of alleen zout in het begin en aan het einde? 😉

 2. 😉 Domme Lethe ook hoor, was wat te lui om een ander recept op te zoeken. Maar instinct zei dat het inderaad zo zou moeten gaan.
  Ga dit zeker een keer doen.
  Jij al bekend met de fantastische combinatie van lang gegaarde (koekenpan) uitjes en daarbij ansovis, bv in een spruitjes taart? (Simpel, uien in ringetjes als hierboven, platte vorm met brooddeeg, uitjes erin, ansjovis erop leggen en daarop even gestoomde spruitjes. In oven. Nog op te leuken met hutencase, gedroogde tomaat, etc.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 mrt
Curaçao – Fermentation for chefs and food professionals (2-days) Meerdere dagen | € 524.95

06 mrt
Curaçao – workshop vegetable fermentation and fermented hotsauces 18:00 tot 22:00 uur | € 155

08 mrt
Curaçao – sausage making workshop 18:00 tot 22:00 uur | € 155

09 mrt
Curaçao – Head to tails workshop 15:00 tot 22:00 uur | € 207

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp