Ondertussen, in de keuken: ansjovis

Ondertussen, in de keuken: ansjovis


ansjovisdochter.JPGOndertussen, in de keuken: ansjovisansjovis2.JPG

ansjovis5.JPGansjovis4.JPGansjovis3.JPG

Gezien meneer’s lange geschiedenis van verslavingsproblematiek (www.watsnuiftons.com) probeert hij zijn caffeine intake te beperken tot drie units per dag. Dat geeft hem gelukkig ruimschoots de mogelijkheid om gedurende zijn zoektocht naar de perfecte espresso ook nog andere keuken activiteiten te ontplooien. Zoals vandaag: het maken van ansjovis.

Het recept:

 • Een pond ansjovis
 • circa honderd gram zout

Ontdoe de ansjovis van kop, ingewanden en ruggegraat. Als u een beetje oefent doet u dat in één ruk. U houdt twee mooie filetjes over. Of, als u écht goed bent, een dubbele. Dochter Wateetons beperkte zich tot het afsnijden van de kop. Maar dat deed ze al erg goed. Spoel de filetjes af, zodat er geen ingewanden meer aan zitten. Laat uitdruipen. Doe een laag zout in een pot en leg er een laag ansjovis op, en daarop weer een laag ansjovis en daarop weer een laag…, enfin. Eindig met zout.
Er moet wat druk opgebouwd worden, dus zoek iets zwaars dat zo goed mogelijk op alle ansjovis drukt. Zoals de foto’s laten zien had meneer wat moeite om een voorwerp met de juiste omtrek te vinden. De bedoeling is dat het zout, onder druk, vocht aan de visjes onttrekt. Dat begint vlot, nog voor dat meneer een foto kon maken van de mooi gelaagde vis/zout structuur zat de pot al vol vocht.
Zet de ansjovis een week of twee in de koelkast. Regelmatig afgieten dus. Over een week of twee komt meneer bij u terug om u te vertellen of het gelukt is.

 1. 2
  Lethe

  [quote]
  Spoel de filetjes af, zodat er geen ingewanden meer aan zitten. Laat uitdruipen. Doe een laag zout in een pot en leg er een laag ansjovis op, en daarop weer een laag ansjovis en daarop weer een laag…, enfin. Eindig met zout.[/quote]

  Is het ‘om en om ‘zout, ansjovis, zout, ansjovis, zout’. Of alleen zout in het begin en aan het einde? 😉

 2. 4
  Lethe

  😉 Domme Lethe ook hoor, was wat te lui om een ander recept op te zoeken. Maar instinct zei dat het inderaad zo zou moeten gaan.
  Ga dit zeker een keer doen.

  Jij al bekend met de fantastische combinatie van lang gegaarde (koekenpan) uitjes en daarbij ansovis, bv in een spruitjes taart? (Simpel, uien in ringetjes als hierboven, platte vorm met brooddeeg, uitjes erin, ansjovis erop leggen en daarop even gestoomde spruitjes. In oven. Nog op te leuken met hutencase, gedroogde tomaat, etc.)

Geef een reactie