Gratis jam

Gratis jam


vlierbessen, oorwurm vrijaan de borrelin een potje

Je weet het maar nooit, met die nucleaire winters van tegenwoordig, of verzakkingen door de Noord-zuid lijn. Voor je het weet zit je zes maanden in een kelder. Dan kun je maar beter wat aardappelen gekuild hebben en wat gecondenseerde melk op de plank hebben staan. En jam natuurlijk, voor de vitamientjes. Meneer neemt z’n voorzorgsmaatregelen, die lijn komt immers ook naar Amsterdam-Noord.

Vlierbessenjam. Het kost bijna niks, want vlier groeit overal en draagt overdadig vrucht. En het is, zoals vrijwel alle jams, makkelijk te maken. Bovendien bevatten de bessen ‘enorm veel vitaminen’ volgens Wikipedia.

Dus:

 • pluk veel vlierbessen, de bessen moeten dieppaars zijn
 • ontdoe ze van takjes, blaadjes, groene, rode en verschrompelde bessen en oorwurmen.
 • Was ze
 • Vermeng de bessen met een hetzelfde gewicht aan geleisuiker. Kan eventueel ook met gewone suiker en pectine enzo, maar waarom moeilijk doen.
 • Kook de bessen met suiker, vanaf het moment dat de massa kookt, circa 4 minuten lang, Continu roerend.
 • Giet de hete jam in uitgekookte potten, tot de rand.
 • Schroef de deksel erop (auwauw) en zet de potten een uurtje op hun kop.
 • Wacht met openen tot de Russen en/of moslims komen, de nucleaire winter uitbreekt, de zeespiegel stijgt, uw huis verzakt, de chemtrails overvliegen, het 2012 is, de Large Hadron Collider lekker op gang komt, of tot u honger krijgt.
 1. 2
  Meneer Wateetons

  Dat moet geleermiddel zijn. Je kunt idd ook geleermiddel + suiker gebruiken. Kun je natuurlijk wel iets beter mee variëren. Geleisuiker bevat het tezamen. Vandaar.

  Ook aardig: geleisuiker in iemands koffie doen.

 2. 5
  Iris

  Ben toevalig op de blog gestuitterd en zag deze post. Heb van de zomer 2 keer jam gemaakt…eerst bramen jam met bramen uit de tuin en dan een paar weken geleden druiven jam met druiven uit de tuin van een kennis. Was beiden keren redelijk gelukt. Ik gebruikte 2:1 voor de fruit:geleisuiker ratio, werkte prima.

 3. 6
  Fafhrd

  Vlierlikeur

  Onder de grond is een borrel ook lekker

  200 ml vlierbesensap
  300 gr kandij
  fles wodka(kratje kopen in Duitsland)
  1 kaneelstokje
  1 kruidnagel

  Alles bijelkaar, na 2 maanden in de fles. Filtreren kan maar is eigenlijk niet nodig
  Hoe langer bewaren(lastig!) hoe lekkerder

  Mjam.

  Faf

 4. 8
  Fleur

  :???:Niet te geloven wat je allemaal met druiven kunt doen. Ik ben aan het uitdokteren wiens raad ik opvolg. Ik denk dat ik er eerst druivensap van maak. Gewoon door de zeef zodat alleen het sap overblijft. Ga ik eerst proeven. Als het goed is ga ik er verder mee aan de slag. Moet kunnen toch als je het bewaart in de vriezer? Op die manier kan ik alles op mijn gemak doen. Het pulp bewaar ik ook in de vriezer want dat schijn je toch nodig te hebben voor jam. In die pulp zit n.l. ook pectine zodat ik het minder suiker kan doen. Is dat zo? Doe ik iets verkeerd? Laat het me snel weten s.v.p.
  Fleur

Geef een reactie