Bakken en braden met Barbie

Bakken en braden met Barbie


Barbie

Een nieuwe aanwinst in de Wateetons bibliotheek: Bakken en Braden met Barbie. Uit 1958, geschreven door Cynthia Lawrence in een Nederlandse bewerking van Mies Bouhuys. Elk hoofdstuk begint met een verhaaltje waarna er enkele recepten volgen, losjes rond de in het verhaaltje ingezette culinaire lijn meanderend.

Zo is daar het verhaal van Ken en Barbie die, samen huiswerk makend met een kan melk en een schaal koekjes onder handbereik, ruzie maken over het vermeende gebrek aan vindingrijkheid van vrouwen. Barbie: “… of denk aan een vrouw die goed koken kan. Die doet niets anders dan nieuwe dingen bedenken. Koken is één van en de meest creatieve dingen”. Ken wil er niet an. “Koken!” zegt hij, “je krijgt tegenwoordig toch alles kant en klaar. Het enige wat je zelf nog moet doen is een busje of een potje open maken of iets laten ontdooien!” Barbie steekt haar neusje in de lucht en speurt rond om iets te vinden waarmee ze haar creativiteit kan demonstreren. “Pindakaas!” roept ze triomfantelijk.  “Ik zal jou eens laten zien wat je allemaal met pindakaas kunt doen!”. Waarna er een aantal recepten volgen: pindakaastoffees, pindakaaskoekjes, pindakaasbonbons, pindakaasknappertjes, pindakaastaartglazuur en pindakaas-slasaus.

Pindakaas slasaus

  • 2 eetlepels pindakaas
  • 3 eetlepels slasaus of mayonaise
  • een halve theelepel suiker
  • een kwart theelepel zout

Roer de pindakaas met de achterkant van een houten lepel tot hij zacht en schuimig is. Doe de andere benodigdheden erbij en roer tot je een mooi glad papje hebt gekregen. Geef de saus bij sla, komkommer of tomatensalade.

Aldus Barbie.

Geef een reactie