Meneer maakt Camembert (deel 1)
De zakjes die meneer onlangs aan u voorlegde waren schimmels. U had het goed geraden. Twee soorten: Brevibacterium linens, bedoeld voor roodschimmelkazen als Port Salut, Munster en Limburger en ook te verkrijgen door even flink onder je linker oksel te schrapen, want verantwoordelijk voor uw en mijn lichaamsgeur. (Mevrouw Wateetons heeft, goddank, geen lichaamsgeur. En ze gaat ook niet naar de wc, trouwens). Daarnaast kocht meneer Penicillium Candidum (zoals Jurgen reeds opmerkte, niet te verwarren met Candida Albicans, waar mevrouw… enfin), de witschimmel verantwoordelijk voor bijvoorbeeld Brie en Camembert. Daarmee ging hij als eerste aan de slag.
Nog voor meneer goed en wel begonnen was met het maken van de kaas stak het eerste probleem de kop op. De zakjes schimmels zijn elk voldoende voor circa 500 liter melk. Meneer had twee liter rauwe melk. De inhoud van één zakje: 3 gram. Hoe ging meneer 0,012 gram schimmel afwegen en gelijkmatig uitsmeren over het oppervlak van de kaas? De bij de schimmels geleverde instructie bood enig perspectief, ten aanzien van het uitsmeren in ieder geval: oplossen in water en vervolgens met de plantenspuit over de kaas nevelen. En 0,012 gram, dat is natuurlijk gewoon een héél klein mespuntje.
Het maken van de kaas verliep niet heel anders dan meneer tot op heden gedaan had. Een belangrijk verschil tussen harde (‘Goudse’) kaas en zachte kaas is echter wel dat bij deze laatste de zwaartekracht het meeste werk doet. Harde kaas wordt geperst, zachte kaas druipt uit. En ook luisteren temperatuur en luchtvochtigheid wat nauwer. Over circa drie weken zal meneer het daadwerkelijk recept wel geven. Eerst maar eens even zien hoe de schimmel zich ontwikkelt in meneer’s berging annex rijpingsruimte.
0 reacties op “Meneer maakt Camembert (deel 1)”
Geef een reactie
Misschien vind je dit ook leuk
Alternatief worstomhulsel: een petfles
Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…
Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?
Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.
agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?
Schrijf je nu in.
Wateetons wilde weekend
Ik ben erg benieuwd Meneer… Zowel naar het adres voor de verkoop van de schimmels, maar zeker toch naar het resultaat!
oa. Brouwland.com
Als Meneer zegt dat 0,12 gram een heel klein mespuntje is ben ik erg geneigd om hem, autoriteit op het gebied van alles als hij is, te geloven.
Maar zelf had ik liever iets gefundeerder gegokt (Neeneenee ik zeg niet dat Meneer gokt; hij wéét dat soort dingen gewoon!) door op een grote spiegel te nemen en de schimmel als een enorme lijn coke uit te trekken om vervolgens met de centimeter een benadering van 0,12 gram uit te meten.
Maarja, ze noemen mij niet voor niets Slonzebons natuurlijk ….
Harry, een goed punt en uit-er-aard had ik daaraan gedacht. Ik was alleen bang dat ik me niet in zou kunnen houden. Zelfcontrole is dan net meneer’s enige zwakke punt. En 2,988 gram Penicillium Candidum in mijn neus…
Mag ik Meneer nog een tip aan de hand doen voor een ietwat kwantitievere benadering om 0,012 gram af te wegen zonder analytische weegschaal?
Splitsen. Het is vrij makkelijk om een hoeveelheid in 2 gelijke hoopjes te verdelen. Je begint dus met 3 gram en maakt er 2 hoopjes van 1,5 gram van. Een hoopje verdeel je weer in 2x.75. En dat proces herhaal je: 3gram, 1,5g, 0.75, 0.375, 0.188, 0.094, 0.046, 0.023, et voila: 0,012.
Oftewel: 8x je hoopje splitsen.