meneer leest een boek |

Meneer leest een boek – Eetlust

Een nieuwe loot aan de Wateetons boom: boekrecensies.

Binnenkort ook: Cuno 2009 en de bijbel.

Eetlust

Wanneer is een boek over koks geslaagd? Niet als je er honger van krijgt. Dat past misschien meer bij een kookboek. Nee, meneer besloot positief over Eetlust te oordelen toen hij na het lezen van een hoofdstuk onrustig de keuken inliep om te gaan koken. En dat terwijl meneer niet erg positief gestemd was bij het eerste aanblik van dit boek van Aranka van der Pol. ‘Eetlust – in gesprek met ‘s wereld topkoks’ luidde de titel. Vanaf de kaft keken onder andere Jamie Oliver, Gordon Ramsey, Herman den Blijker, Nigelle Lawson, Anthony Bourdin en Sergio Herman hem aan. ‘In gesprek met ‘s wereld meest mediagenieke koks’ zou de lading beter dekken. Combineer dat met een journaliste van de Telegraaf en een voorwoord geschreven door Marco Borsato, die zich niet gespeend van zelfkennis en een beetje verbouwereerd in lens kijkend al in de eerste zin excuseert voor zijn aanwezigheid. U begrijpt dat meneer, televisieloze VPRO-snob als hij is, met enige skepsis aan het boek begon. Totdat hij zich na het lezen van de brute passie van Gordon Ramsey en het deprimerend perfectionistisme van Sergio Herman nerveus drentelend terugvond in de keuken. In hem borrelde de onbedwingbare drang om nieuwe gerechten te verzinnen, te snijden, te hakken en te schuimen. Een goed teken.

Op de keper beschouwd is Eetlust best een leuk boek. Vlot geschreven door de piepjonge en fraaigelokte culi-journaliste. Naast voorgenoemde tv-knallers sprak ze onder andere ook Nadia Santini, Ferran Adría en Alain Passard. De echte toppers, zeg maar. Elk interview beslaat makkelijk tien bladzijden en dat biedt meer dan voldoende ruimte om de kok, zijn passie en werkwijze te leren kennen. Aardig daarbij is dat elke kok vervolgens met enkele steekwoorden, quotes en veel elkaar kruisende pijlen wordt getypeert door neurolinguïst Wassili Zafiris. Een culinaire karakterschets op één flapover. 

Het te spreken krijgen van sterren als Jamie Olivier of Gordon Ramsey gaat natuurlijk niet vanzelf. Een aanzienlijke deel van sommige hoofdstukken wordt dan ook gewijd aan de pogingen een afspraak te regelen. Dat betekent een enkele keer het op de bonnefooi op het vliegtuig stappen in de hoop iemand te spreken te krijgen. Deze persoonlijke ervaringen, die soms zelfs langs de Italiaanse McDonalds leiden, bieden een welkome persoonlijke touch aan de hoofdstukken. Aardig is ook dat Aranka mee lijkt te deinen met de persoonlijkheid of stijl van de geïnterviewden. De wollige aaneengeschakeling van lege kreten als ‘passie’, ‘puur’ en ‘smaak’ van Nigella Lawson verleidt de schrijfster tot generieke softcore uitspraken als ‘.. een enorme passie voor het leven en een goed oog voor schoonheid’, en afgezaagde verhalen over de decolleté of Bambi-ogen van de dame in kwestie. Bij de ruwe shock-kok Anthony Bourdain komt ze dan opeens weer met een pittig verhaal over het vervoeren van drugs in daarvoor niet bestemde lichaamsopeningen op de proppen.

Enfin, geen onaardig boek dus. Inspirerend en geschreven met een leuke persoonlijke touch. En Marco, ga jij maar gewoon weer zingen. Of nee, laat ook eigenlijk maar.

Eetlust – Aranka van der Pol

House of Knowledge, €24,95


0 reacties op “Meneer leest een boek – Eetlust

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

nomnomnom dorothy porker recensie

Meneer leest een boek: nomnomnom

Lees de recensie van nomnomnom van Dorothy Porker, door foodwriter Meneer Wateetons. “felle kleuren, volle smaken, vette teksten en compleet unieke -vaak humoristische- foodstyling.”


Oude kookboeken Wateetons

11.082 oude kookboeken hoarden en door je neus ademen

Hij houdt van oude kookboeken, van oude recepten. Noem hem een nostalgicus. Of misschien is het wat platter, of pathologischer. Enfin, via de link 11.082 kookboeken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

08 dec
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop ‘camembert en brie’ maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

10 dec
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – december 2021 Meerdere dagen

15 dec
Live online workshop pâté en croûte maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

22 dec
Live online workshop charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur

14 jan
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – januari 2022 Meerdere dagen

04 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend