Camembert met gepasteurizeerde melk en fabrieksschimmel lukt ook gewoon


U weet het: Camembert maken, dat doet u gewoon zelf. Als u tenminste aan rauwe melk kunt komen. En gevriesdroogde schimmel.

Toch een stukje bottleneck-gebeuren, voor de meeste mensen. Daarom presenteert meneer u met graagte zijn nieuwe supermarkt camembert. Geheel en al gemaakt met ingrediënten die u om de hoek kunt krijgen. Er vanuit gaande dat u in de grote stad woont, en daarmee zowel een supermarkt als een ‘Turk’ om de betreffende hoek heeft zitten.

Dit is de deal.

Supermarkt melk
In plaats van rauwe melk gebruikt u magere melk en mengt dit met slagroom in een verhouding van circa 7:1. Klaar. Meneer heeft het getest en het werkt. Wel was hij iets minder te spreken over de smaak, minder rijk dan rauwmelks. Smaak of geboortedefecten? U mag kiezen.

Supermarktschimmel
U koopt bij uw supermarkt de goedkoopste Brie of Camembert die u kunt vinden. De schimmel is hetzelfde. Van deze kaas schraapt u de schimmel af. Meneer gebruikte de ‘korst’ van één punt brie van minder dan een euro van de Albert Heijn voor twee liter melk. Meng deze schimmel met een glaasje van de later te gebruiken melk en zet de staafmixer er gedurende 30 seconden in. Zet hem daarna aan en mix nog 30 seconden.  Voeg deze vloeibare schimmel bij aanvang van het kaasmaakproces aan de melk toe. Klaar is kees. Een kind kan de was doen. Appeltje-eitje. Geen dank, meneer doet het graag.

Overigens, deze Camembert was niet te vreten. Iets met bitter en ammoniak enzo. Maar dat is een ander verhaal. U hoort nog van mij.

 1. 1
  Kokend Water

  Nu had ik hier een heel bijdehand antwoord willen plaatsen, over dat Meneer zijn Camembert maakt met een Brie cultuur, edoch wijst de literatuur mij erop dat dat beide feitelijk dezelfde kaasjes zijn.

  Waarom dan 2 namen? Maakt de duur van de rijping het verschil? Of zijn er nog andere factoren?

  Zucht, weer een aanleiding tot het vinden van antwoorden op in-het-dagelijks-werkzame-leven-nutteloze vragen…

  • 2
   Emiel

   er zit een andere smaak aan omdat een brie van een grote ronde kaas komt en dus niet overal een korst heeft. een camembert heeft helemaal een korst waardoor van buiten naar binnen de structuren iets anders zijn en dus ook de smaak beinvloeden.
   gr. Emiel

 2. 4
  henk

  hallo, een paar vraagjes nog voor ik mij ook op het maken ga storten,, de 7 op 1 verhouding is 7 delen melk op 1 deel slagroom??
  hoeveel kaasjes maak je van 2 liter melk??

  u schrijft zet hem nog even aan en mix nog 30 seconden… wat bedoeltu met aanzetten??

  lijkt me leuk om hier in indonesie zelf te maken,, hier is het niet te betalen

  gr henk

Geef een reactie