Tofu? Dat maken we natuurlijk gewoon zelf


sojavlasoja-2soja-3soja-4soja-5

In de langlopende serie ‘ dingen die u met minder moeite en voor minder geld gewoon in de supermarkt kunt kopen’ vandaag: tofu.

Als je melk kunt stremmen tot kaas, kun je dan sojamelk stremmen tot tofu? Dat was de vraag die meneer enkele druppels stremsel deed toevoegen aan een halve liter Alpro sojamelk.

Het antwoord was nee. Er gebeurde niks. Na fluks het interweb te hebben aangezet ontdekte meneer dat regulier kaasstremsel geen effect heeft op sojamelk, maar dat stremmen wel degelijk mogelijk is en wel met natrium calcium chloride of natrium calcium sulfaat. Laat hij beide nou net niet in huis hebben, of überhaupt weten wat het is.  Net zoals u, neemt hij aan. Maar wat blijkt: natrium sulfaat is gewoon gips, en Bart Smit bleek gaarne bereid een pond soja-stremmer te leveren voor 4,95. Meneer kreeg er ook een rode condoom in de vorm van een koe bij.  Vreemde zaak.

En getverpiellekes (bedankt Mark), het werkt inderdaad. Meneer verwarmde een halve liter sojamelk tot 70 graden en voegde één in een borrelglaasje water opgeloste theelepel gips toe. Onmiddelijk begon de melk te stremmen. Een kwartiertje later was de melk verworden tot een gelachtige massa. Niet erg stevig, maar ook zeker niet meer drinkbaar. Soja vla, daar leek het nog het meest op. Jammie. Een nachtje uitduipen in een schone zakdoek deed wonderen voor de consistentie. Hoewel nog altijd zacht, was de bol nu hanteerbaar.

Meneer sneed hem in plakken en bakte deze, met wat zout en peper. Het smaakte naar… niks.

Gelukt!

Update-tje: 1 liter sojamelk (ongezoet) levert circa 350 gram boterzachte tofu. Daar kunt u makkelijk twee volwassenen mee voeden!

 1. 1
  kattebelletje

  Ooo, lekker. Het lukt ook met citroensap, trouwens. En in de toko heb ik flesjes zien liggen met een rode dop die ik er sterk van verdenk sojastremmer te bevatten. Maar voor 39 eurocentjes koop je daar gewoon ook een vers blok tofu dat naar niks smaakt. En dan hete olie-pepersaus erop!

 2. 2
  G

  Gaaf zeg. Ben benieuwd wat meneer de volgende keer voor moois verzint. Zelf zonnebloemolie maken? Goede smaaktest en conclusie trouwens! Prober hem eens met wat knoflook en mirin, dan smaakt het wel ergens naar :p

 3. 6
  Meneer Wateetons

  @ kattebelletje citroensap werkt ook maar gips is cooler en werkt iets beter is mijn ervaring. Flesje met rode dop iets voor in de tokowijzer?

 4. 9
  Semprot

  Bij ons in de provincie is er geen verse tahoe. Dus vroeg te bed en zelf maken voor het eerste ochtendgloren. Gebruiken wij wel gezuiverde eetbare gips? Anders ga je licht geven in het donker vanwege radioactief.

 5. 10
  Daan Markx

  We gaan binnenkort naar een land waar geen Tahu en geen Tempeh verkrijgbaar is maar wel heel veel soya.

  Weet iemand een (kleine) handmatig machientje voor het ontvliezen en voor het splitten van soya bonen.

  Weet iemand wat je met het restant kunt doen na het zelf maken van soya melk?

  Alvast bedankt!

  Daan Markx

Geef een reactie