Het lukt ook niet altijd


soja-hakt-fijnsoja-kattebakkorrelssoja-kattebakmelk

Overmoedig geworden na het wegtikken van een paar beugelflesjes sojamelk bedacht meneer dat hij wel een stapje dichter naar de bron kon zetten in zijn zoektocht naar de perfect smakeloze tofu: sojabonen! Maar helaas, drie toko’s konden hem niet verder helpen. De laatste had wel iets wat er op leek te lijken: gehakte soja. De opbeurende mededeling op de zak kon niet verhinderen dat het vooral deed denken aan gemalen kattenbakvulling. Maar goed, beter hadden we niet.

Het werd dus niks. Laat meneer daar maar kort over zijn. Hij kookte de kattenbakkorrels, kneep ze uit, bewaarde het vocht en probeerde dat te stremmen met gips. Er gebeurde helemaal niets. Hup, door het afvoerputje ermee. Het zag er toch al smerig uit. Bovendien had meneer weer ruzie met mevrouw omdat hij de helft van de soja had laten aanbranden. Die karakteristieke stank en haar karakteristieke knietje staan voor eeuwige gebeiteld in zijn geheugen.

Een klein lichtpuntje dan toch: de zachtgekookte en uitgeknepen sojaschroot smaakte opgebakken en gekruid niet eens zo heel smerig, naar een soort sojagehakt. Maar als ik de Tokowijzer was, zou ik niet de moeite nemen er een lemma aan te wijden.

  1. 2
    kattebelletje

    Joh sojabonen moet je als BOON kopen en niet als sojabrokken. Dat wordt helemaal niks. Het meest kans maak je in de natuurvoedingswinkel, daar heb je sojabonen in overvloed. En dan moet je de bonen weken, en dan koken, en het pulp wegflikkeren, en de soja’melk’ stremmen. Dan krijg je echt heel lekkere tofu. Heb je trouwens wel eens echte zachte – nee, laat ik het anders stellen. Zal ik het niet eens een keertje het enige echte superlekkere zachte tofu-recept komen klaarmaken?

  2. 3
    Anzj

    Grotere Aziatische toko’s (zoals Oriental, Amsterdamsestraatweg, Utrecht) hebben ‘verse’ groene sojabonen in de diepvries! Of reis af naar Brussel voor de onvergelijkbare Kam Yuen supermarkt.

Geef een reactie