ah shit, experimenteerdrift |

Het lukt ook niet altijd

soja-hakt-fijnsoja-kattebakkorrelssoja-kattebakmelk

Overmoedig geworden na het wegtikken van een paar beugelflesjes sojamelk bedacht meneer dat hij wel een stapje dichter naar de bron kon zetten in zijn zoektocht naar de perfect smakeloze tofu: sojabonen! Maar helaas, drie toko’s konden hem niet verder helpen. De laatste had wel iets wat er op leek te lijken: gehakte soja. De opbeurende mededeling op de zak kon niet verhinderen dat het vooral deed denken aan gemalen kattenbakvulling. Maar goed, beter hadden we niet.

Het werd dus niks. Laat meneer daar maar kort over zijn. Hij kookte de kattenbakkorrels, kneep ze uit, bewaarde het vocht en probeerde dat te stremmen met gips. Er gebeurde helemaal niets. Hup, door het afvoerputje ermee. Het zag er toch al smerig uit. Bovendien had meneer weer ruzie met mevrouw omdat hij de helft van de soja had laten aanbranden. Die karakteristieke stank en haar karakteristieke knietje staan voor eeuwige gebeiteld in zijn geheugen.

Een klein lichtpuntje dan toch: de zachtgekookte en uitgeknepen sojaschroot smaakte opgebakken en gekruid niet eens zo heel smerig, naar een soort sojagehakt. Maar als ik de Tokowijzer was, zou ik niet de moeite nemen er een lemma aan te wijden.


0 reacties op “Het lukt ook niet altijd
  1. Joh sojabonen moet je als BOON kopen en niet als sojabrokken. Dat wordt helemaal niks. Het meest kans maak je in de natuurvoedingswinkel, daar heb je sojabonen in overvloed. En dan moet je de bonen weken, en dan koken, en het pulp wegflikkeren, en de soja’melk’ stremmen. Dan krijg je echt heel lekkere tofu. Heb je trouwens wel eens echte zachte – nee, laat ik het anders stellen. Zal ik het niet eens een keertje het enige echte superlekkere zachte tofu-recept komen klaarmaken?

  2. Grotere Aziatische toko’s (zoals Oriental, Amsterdamsestraatweg, Utrecht) hebben ‘verse’ groene sojabonen in de diepvries! Of reis af naar Brussel voor de onvergelijkbare Kam Yuen supermarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 mrt
Curaçao – Fermentation for chefs and food professionals (2-days) Meerdere dagen | € 524.95

06 mrt
Curaçao – workshop vegetable fermentation and fermented hotsauces 18:00 tot 22:00 uur | € 155

08 mrt
Curaçao – sausage making workshop 18:00 tot 22:00 uur | € 155

09 mrt
Curaçao – Head to tails workshop 15:00 tot 22:00 uur | € 207

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp