experimenteerdrift |

Feta, the making of

Ach, Camembert, dat is zo 2008. Ik zou er heden ten dage niet dood mee (of door) gevonden willen worden. Nee, dan Feta, de kaas voor de man die weet wat hij wil, die midden in het leven staat. Jouw kaas, op jouw moment!

Enfin.

Meneer ging als volgt te werk

  • 2 liter magere melk
  • 250 ml slagroom
  • scheutje karnemelk erbij
  • 20 druppels stremsel

Feta maken is een beetje als harde kaas maken, of godbetert, Camembert. Dat kunt u elders opzoeken. Belangrijk verschil: u laat de wrongel een nachtje uitlekken in een schone zakdoek en bewaart de wei. De volgende dag snijdt u de wrongel in grove stukken. Van de wei maakt u een 12% pekeloplossing (dus 12,5 gram zout per 100 ml wei) waar u vervolgens de stukken kaas inlegt. De reden hiervoor is dat de pekel zout, maar ook enigszins zuur moet zijn, en dat deze zuurheid de kaas niet erg mag ontlopen. Is de pekel niet zuur genoeg dan ‘smelt’ de kaas naar verluidt. Laten we nou net al de hele nacht een pannetje wei buiten de koelkast hebben laten staan aanzuren. Je kunt er uiteraard ook nog kruiden bijdoen, meneer mikte er wat rozemarijn in.

De Feta staat nu twee dagen in z’n zure pekel. Als u binnenkort “ze smelten de kazen” op uw twitterfeed ziet binnenkomen dan weet u hoe laat het is. (Namelijk dat meneer zich niet kon beheersen en twee keer dezelfde matige grap heeft gemaakt.) Nu eerst maar eens even naar Parijs en dan eens rustig proeven.


0 reacties op “Feta, the making of

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Koji beschimmeld vlees

Verrot vlees eten? High meat. Toch maar niet.

Meneer is niet vies van een experimentje. Maar deze nieuwe high meat ‘trend’, het eten van verrot vlees, gaat zelfs hem een beetje te ver.


Gefermenteerde hotsauce pekeleieren

Gefermenteerde hotsauce pekeleieren

“Maar kan ik ook wat met de overgebleven pekel van mijn groentefermentatie?” Het is een van de meest gestelde vragen tijdens Meneer Wateetons’ workshops (groente) fermenteren. Natuurlijk. Heel veel zelfs. Zoals pekeleieren maken. Lees verder voor het recept voor gefermenteerde hotsauce pekeleieren.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge workshop worst maken 20:30 tot 22:00 uur

02 dec
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend