Forellen vissen


forelforel2forellen3

Afgelopen zaterdag tufden meneer en mevrouw met Watpleegtons en dochter Wateetons in de Wateetonsmobiel door het platte land richting Epe. Op weg naar het meest eclectische kinderentertainmentavontuur van de Veluwe. t Smallert: forellenkwekerij, outdoorspeelparadijs en kaarsenmakerij ineen. Wie dat verzonnen heeft. Een visionair. Ik zie mogelijkheden voor een kinderboerderij annex subtropisch zwemparadijs. Of een klompenmaker annex kegelbaan annex kippenslachterij.

Maar het werkte prima. Dochter Wateetons kon de hele middag spelen en meneer en Watpleegtons lieten zich, na wat rondjes op de megaglijbaan, informeren over de forellenkweek. Meneer onthield in ieder geval dat drie uurtjes roken, op 70 graden op beukenhout evolutionair het hoogst haalbare is voor de regenboogforel.  Daarna mochten de heren hun gehuurde hengels uitwerpen in de aangrenzende forellenvijvers. Acht stuks werden er middels een kruiwagen naast ons in het water gekieperd, bakje meelwormen erbij en succes ermee. Veel mannen aan de waterkant. Met powerbait, leefnet en hesjes met veel zakken en onverstaanbare accenten. Maar wel met elke vijf minuten een forel aan de lijn.

Toen het na een uurtje al weer tijd was op op huis aan te gaan hadden meneer en Watpleegtons twee forellen op de kant. Niet helemaal kostendekkend, maar voor onervarenen ook weer niet slecht. Thuisgekomen leerde meneer Watpleegtons hoe hij een vis moest schoonmaken. Van nog-nooit-een-vis-aangeraakt naar vangen, doodmeppen en schoonmaken. Belangrijke stappen in zijn ontwikkeling. Een forel verdween op de BBQ en een werd gerookt. Daarover later meer.

Mevrouw Wateetons proefde een hapje: ‘het smaakt naar modder.’

Ook eens forellen vissen?

 1. 1
  Kokend Water

  Mevrouw Wateetons kan de hand schudden met mevrouw Kokend Water.

  Na het proeven van een heerlijk stukje lamsbout: “Het smaakt naar kinderboerderij.”

  Tja, en daar zit je dan als lamsvlees-afficionado maar mooi mee…

 2. 2
  Joris Vechter

  Dat doodslaan, hoe gaat dat dan helemaal in zijn werk?
  Afgelopen zaterdag heb ik bloedfanatiek blinkertjes het Noordzeekanaal in geholpen, het resultaat was gelukkig
  blinkertjes 3, vissen 0
  Want mijn god, stel dat ik de beoogde ssnoekbaars had gevangen, zo’n beest gaat toch niet dood als je het lief vraagt?

 3. 3
  Meneer Wateetons

  Joris, onder de forelvisser waren professionals met een houten ploertendodertje met een koperen kop. Elegant en dodelijk. Een tik op de kop en dat was het einde van de forel. Iets dergelijks is het meest effectief. Een hamerje of ander gereedschap werkt ook goed. Of wikkel de vis in een doek (voor de grip anders vliegt hij tijdens de zwiep uit je handen) en mep hem met de kop twee keer tegen iets hards. Flink hard slaan.

 4. 4
  Joris Vechter

  Dat wordt nog lastig, ik laat de maden al weekhartig door de kinderen op het haakje schuiven! Bedankt voor de tip. Zal eerst eens oefenen op makreel van de visboer.

 5. 5
  Piscator

  Een flinke steek- of ringsleutel werkt ook hoor. Ook goed: een stevig mes om in een keer de kop af te snijden. Soms kijken de vissen daarna nog een beetje verbaasd. Je zet forel of iets anders dan wel zonder kop op tafel zetten. Nou ja, wie maalt daar nu echt om.

Geef een reactie