ah shit, experimenteerdrift |

Ah shit, partystickpuree en recycleposts

partystickspartysticks-2partysticks3

Uit de langlopende serie ‘dingen die u voor minder geld en met minder moeite gewoon in de supermarkt kunt kopen’, vandaag: zilveruitjes augurken. Of liever: partysticks. Goedkoop en een beetje verschrikkelijk ordinair. Gaat uitstekend samen met blokjes jongbelegen kaas of plakjes cervelaatworst. Die dus. Die wilde u altijd als eens maken, toch? Meneer in ieder geval wel.

Zilveruitjes Partysticks zijn uitjes komkommers in het zuur. Ui + zuur = zilverui party+stick = partystick. Meneers brein kon het nog net bevatten. Maar, er zijn meerdere wegen die naar zuur leiden. Zo is daar: het toevoegen van zuur. Eenvoudig, rechtdoorzee. TON-style. Daar houdt meneer van. Je pleurt je komkommer uien in azijn en klaar ben je. Maar je hebt ook: het creëren van zuur. Middels fermentatie. Jurgen heeft het al wel eens uitgelegd en meneer probeerde het al eens, voor zijn doen, opvallend succesvol met bloemkool, kool en prei. Fermenteren is eleganter, en je hoeft het woord pleuren niet te gebruiken. Dat kan een voordeel zijn. Tenslotte, zo bleek uit het boek ‘houdbaar en heerlijk’, je kunt deze twee ook combineren. Je uien komkommers PLEUREN in zout én zuur.

Meneer besloot het wetenschappelijk aan te pakken en vergelijkend onderzoek te doen naar deze drie methoden. Hij kocht daartoe een kilo sjalotten komkommer. Dat zijn toch geen zilveruitjes augurken, hoort hij u zeggen. Welnu, als u voor hem verse zilveruitjes augurken heeft dan hoort hij het graag, maar kon ze nergens vinden. De sjalotjes pelde hij daarom dusdanig ver dat ze allemaal ongeveer even klein waren. Leek het nog wat.

Voorbereiding

Hij nam drie potten. In alle drie deed hij een mengsel van wat peperkorrels, foelie en kruidnagel mosterdzaad, peperkorrels en dragon.

 • Pot 1 (azijn+zout) vulde hij vervolgens met een halve liter water 100 ml azijn, 75 gram suiker, 45 gram zout.
 • Pot 2 (zout) vulde hij met een halve liter water, 50 gram suiker en 25 gram zout.
 • Pot 3 (azijn) vulde hij met een halve liter hete azijn en 75 gram suiker.

Hij draaide de potten dicht en draaide ze 18 dagen later weer open.

Proeven

Pot 1: bremzout! Wel met een redelijk bite, niet eens zo sterk verschillend van verse komkommers.

Pot 2: zacht, zompig en beschimmeld. Eng geurtje. Meneer durfde eerst niet eens te proeven. Hij vermande zich en concludeerde: evenzo eng smaakje. En een beetje aan de zoute kant.

Pot 3: zachte prut geworden. Glibberig en slijmerig. Hij wilde proeven maar dacht aan het verdriet van zijn bloedjes van lezers als zij straks niet langer meneers epistels zouden kunnen lezen. In de wc dan maar.

Wat hebben we nu geleerd?

 1. Het recylcen van posts, daar maak je geen vrienden mee
 2. Meneer moet zich onderzoeksopzettechnisch toch nog eens achter de oren krabben. Waarom in de ene pot veel meer zout dan in de andere? Hij weet het niet meer.
 3. Dat hele fermenteergebeuren ligt meneer misschien toch niet zo goed.0 reacties op “Ah shit, partystickpuree en recycleposts
 1. Augurken, meneer Wateetons, zijn te vinden bij de Turkse supermarkt op de hoek.
  Ben ook nog even in ‘Over eten en koken’ gedoken. Op pag. 296 een beschrijving van de problemen bij fermentatie die erg op de uwe lijken. Verder op die pagina zegt McGee dat komkommers ook aluin of calciumhydroxide behoeven. Op pag. 297: “het begint met onrijpe komkommers met een dunne schil”.
  Wanhoopt niet, meneer! Volhardt!

 2. Misschien toch maar een stukje ananas op het blokje kaas? en om het af te maken een prikker met een vlaggetje.
  Hou vol, hoor! ‘t gaat een keer lukken, daar ben ik van overtuigd.

 3. Ook lekker met komkommers (maar niet gefermenteerd): schil 1 komkommer, snijd hem in de lengte in vieren. Daarna in blokjes van 1 cm. Doe dit samen met twee theelepels zeezout (gokje, even testen dus) onder druk in een picklepot (chinese winkel). Een bordje met iets zwaars erop kan ook. Uurtje of twee laten staan. Afspoelen, uit laten lekken en een paar drupjes (rijst) azijn erbij. De komkommer is nu gehalveerd in volume, en lekker knapperig. Have fun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

24 apr
Live online workshop “balkenbrij, zure zult en hoofdkaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

15 mei
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

16 mei
Workshop “snacks maken” – op locatie 18:30 tot 22:00 uur | € 119
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp