Stoken, deel 1


Zo doen we dat, het is allemaal zo simpel

Het moest er maar eens van komen, illegaal stoken in (buiten)huize Wateetons. Meneer is een man of niet. En hoewel de Methode Mulder zich redelijk succesvol had bewezen was meneer op zoek naar een wat robuster, minder arbeidsintensief en brandblaarvoorkomend alternatief. Dus zie hier: anderhalve meter 12 mm buigbaar koper uit de schuur, een koperen buis van de zelfde diameter uit de bouwmarkt (te buigen met een buigtang), een emmer waar je niks meer mee doet, een liter Portugiesischer rosé, een kookthermometer, een kookplaatje en een Erlenmeyer. Die laatste heb je misschien niet staan, maar denk ook eens aan een fluitketel waar je een goede rubber of kurken stop voor probeert te vinden. En geduld, laten we dat niet vergeten. Meneer en schoonmeneer Wateetons hebben uren vol verwachting naar het droge pijpuiteinde zitten staren, want het duurde erg lang voor de eerste druppels verschenen. Eerst moet het hele apparaat verwarmd zijn, anders condenseert de alcohol te vroeg en drupt het gewoon terug in de wijn. Bovendien hadden we de windingen niet helemaal netjes gemaakt waardoor er alcohol in bleef staan in plaats van door te stromen in onze verlangende monden.

Maar tóen hij kwam, was de beloning ook groot. Een ongemeten, maar knetterhoog alcoholpercentage zetten onze kelen en harten in vlam. En het smaakte nog helemaal niet vies ook. Ondanks de prut die uit de tientallen jaren oude koperbuis meekwam. Kortom, missie geslaagd. Maar er is nog voldoende werk aan de winkel. De hoeveelheid gewonnen alcohol was bijvoorbeeld nogal beperkt. Na een paar uur voorbereiden, bouwen, en wachten waren meneer en schoonmeneer het wel zat. De volgende keer gaan ze voor de productie. De windsels moeten ook herbogen worden zodat ze allemaal netjes naar beneden lopen, en de temperatuur moet beter in de gaten gehouden worden om een zo zuiver mogelijk destillaat te krijgen. En die lekkende emmer hielp ook niet. Maar eerst een paracetamolletje tegen de kater.

oh, en methanol? schmetanol!

niet veel, maar wel sterk

 1. 2
  pieter

  denkt u er wel om dat u de eerste en laatste 10% weggooit (gebruikt om de bbq aan te steken), deze bevatten hogere en lagere alcoholen die erg slecht zijn voor uw zicht, gezondheid en humeur de volgende dag. Een mooi boek over stoken waar alles heel erg duidelijk in staat in lekentaal is stoken in beeld. stook ze!

 2. 3
  Ronald

  Die kopermeuk is op z’n zachtst gezegd ook niet erg goed voor het welzijn van het menselijk lichaam. Ik zou dat spul aan de oud ijzer boer verkopen en gaan voor een dubbelwandige pvc oplossing. Daarbij laat je koud kraanwater door de buitenste leiding lopen waardoor de alcohol condenseert in de binnenste leiding. Zonder overbodige en waardeloze bestanddelen dat is..
  Heb even snel iets van een schetsje gemaakt, zie http://i27.tinypic.com/2uzf883.jpg

  • 4
   Meneer Wateetons

   mooi plaatje, maar wat is er mis met koper? Wordt toch gewoon gebruikt voor leidingwater en koper is het metaal bij uitstek dat gebruikt wordt voor ketels.

 3. 5
  Ronald

  tnx ;-). Met koper op zich is niet zoveel mis, maar die drap die vrijkomt is een koperverbinding, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Koper_(element) en met name de laatste alinea ” Toxicologie en veiligheid”. Ik denk (en nu begeef ik mij dus op een hellend vlak, want zoveel weet ik er ook net van) dat waterleiding en ketels meer een koperlegering zijn die niet zo snel oxideren. Ik kan me overigens herinneren dat we vroeger bij scheikunde zo’n destilleerding hadden van glas, zou je dus zo kunnen bestellen op 1 of andere chemie site.

  *instant update, dat goegel wordt nog eens heel groot: kijk dan wat en mooi plaatje rechts bovenin http://www.labstuff.nl/contents/nl/d9.html 😕 *

 4. 6
  Sjoerd

  Ronald denkt teveel. Koper moet het wezen! PVC en (warme) geconcentreerde alcohol is vragen om een plastificatie van je lever!
  Waterleidingen zijn gewoon van koper, de meeste grote distilleerders hebben koperen ketels, koperen koelers en zowel afnemers als kopers:roll:.

  Verder is koper handig omdat het zwavelverbindingen opeet. Geen idee hoe het werkt, maar ‘men’ beweert dat dat een lekkerder smaak zou geven, in elk geval in theorie.

 5. 7
  Herman

  :mrgreen: Waarom haalt mijnheer wateetons toch altijd mijn url weg? Laten we gewoon een link uitwissellen…

  Ik stookte al 20 jaar terug een lekker drankje.. Probeer eens een smartstill mark 2. werkt goed en ik heb m aangepast…

  Groet
  Herman

  • 8
   wouter van zantvoort

   Hallo Herman, Ben heel benieuwd wat je aanpassingen aan de smart still mark 2 inhouden. Heb ook zo;n apparaat aangeschafd maar kan er waarschijnlijk niet goed mee uit de voeten.
   Zou je me wat meer kunnen vertellen?
   Bij voorbaat dank.

   Wouter,
   wouter1492@hotmail.com

 6. 12
  Herman

  😳 ik zalm ook ff aanpassen vanavond… Heb dank mijnheer… Ik zal een foto mailen van de kolom en de koeler die ik heb gemaakt geheel van koper voor 150 euris kun je zelf al heel wat moois maken.

  Later
  Herman

 7. 13
  Herman

  :mrgreen: ik stook op dit moment 95 % puur en trek dit nog ff door de actieve kool heen. Daarna kun je met bijvoorbeeld citroenschil een drapje maken wat heel erg sterk is en dan verdunnen tot 35 % met een beetje suiker. 75 gram per liter anders trekken je tanden krom. denk er aan dat je alcohol blind slaat als je er zo water bij doet. Voor meer info… wij vervolgen dit onderwerp…… mijn experiment is in een vergevordert stadium… kijk ook ff op de website voor de foto’s

  • 14
   kees

   hoi herman,

   kijk ik op je site zie ik alleen maar fietsen ,daar wordt ik niet blij van ik kwam kijken nar jou mark2 .
   heb je ook een andere Site

   Kees

Geef een reactie