boodschappen, experimenteerdrift, ontbijt, zelf maken |

Stoken, deel 1

Zo doen we dat, het is allemaal zo simpel

Het moest er maar eens van komen, illegaal stoken in (buiten)huize Wateetons. Meneer is een man of niet. En hoewel de Methode Mulder zich redelijk succesvol had bewezen was meneer op zoek naar een wat robuster, minder arbeidsintensief en brandblaarvoorkomend alternatief. Dus zie hier: anderhalve meter 12 mm buigbaar koper uit de schuur, een koperen buis van de zelfde diameter uit de bouwmarkt (te buigen met een buigtang), een emmer waar je niks meer mee doet, een liter Portugiesischer rosé, een kookthermometer, een kookplaatje en een Erlenmeyer. Die laatste heb je misschien niet staan, maar denk ook eens aan een fluitketel waar je een goede rubber of kurken stop voor probeert te vinden. En geduld, laten we dat niet vergeten. Meneer en schoonmeneer Wateetons hebben uren vol verwachting naar het droge pijpuiteinde zitten staren, want het duurde erg lang voor de eerste druppels verschenen. Eerst moet het hele apparaat verwarmd zijn, anders condenseert de alcohol te vroeg en drupt het gewoon terug in de wijn. Bovendien hadden we de windingen niet helemaal netjes gemaakt waardoor er alcohol in bleef staan in plaats van door te stromen in onze verlangende monden.

Maar tóen hij kwam, was de beloning ook groot. Een ongemeten, maar knetterhoog alcoholpercentage zetten onze kelen en harten in vlam. En het smaakte nog helemaal niet vies ook. Ondanks de prut die uit de tientallen jaren oude koperbuis meekwam. Kortom, missie geslaagd. Maar er is nog voldoende werk aan de winkel. De hoeveelheid gewonnen alcohol was bijvoorbeeld nogal beperkt. Na een paar uur voorbereiden, bouwen, en wachten waren meneer en schoonmeneer het wel zat. De volgende keer gaan ze voor de productie. De windsels moeten ook herbogen worden zodat ze allemaal netjes naar beneden lopen, en de temperatuur moet beter in de gaten gehouden worden om een zo zuiver mogelijk destillaat te krijgen. En die lekkende emmer hielp ook niet. Maar eerst een paracetamolletje tegen de kater.

oh, en methanol? schmetanol!

niet veel, maar wel sterk


0 reacties op “Stoken, deel 1
 1. :mrgreen: Waarom haalt mijnheer wateetons toch altijd mijn url weg? Laten we gewoon een link uitwissellen…
  Ik stookte al 20 jaar terug een lekker drankje.. Probeer eens een smartstill mark 2. werkt goed en ik heb m aangepast…
  Groet
  Herman

  1. Hallo Herman, Ben heel benieuwd wat je aanpassingen aan de smart still mark 2 inhouden. Heb ook zo;n apparaat aangeschafd maar kan er waarschijnlijk niet goed mee uit de voeten.
   Zou je me wat meer kunnen vertellen?
   Bij voorbaat dank.
   Wouter,
   wouter1492@hotmail.com

 2. 😳 ik zalm ook ff aanpassen vanavond… Heb dank mijnheer… Ik zal een foto mailen van de kolom en de koeler die ik heb gemaakt geheel van koper voor 150 euris kun je zelf al heel wat moois maken.
  Later
  Herman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
28 nov
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen

10 dec
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 179.00

14 dec
GRATIS live online workshop “vegan frikandellen maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

21 dec
Live online workshop “paté en croûte maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 jan
workshop agenda 2023? 08:00 tot 17:00 uur

01 feb
Live online workshop “mosterd maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

03 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend