Maak zelf een worstpers


Kijk, niet iedereen heeft een worstpers from hell in huis (die overigens nog steeds op een betere naam wacht). Dat begrijpen we. Daarom  hier twee worstpersen, die u voor minder dan een tientje in elkaar zet. (Crosspost van worstlog.com)

De spuitzak-pers

snc02007snc02010snc02012snc02014

Koop een spuitzak, bedoeld voor room of andere zoetigheden. Winkels als Hema of Blokker leveren ze voor een euro of vijf. Het loont de actieve worstmaker waarschijnlijk de moeite  een duurder exemplaar bij een kookwinkel aan te schaffen. De te persen vleespasta is wat steviger en dikker dan room en kan de naden van de zak aardig onder druk zetten. Je krijgt waarschijnlijk een aantal mondstukjes bij je spuitzak. De meeste zijn gekarteld, bedoeld voor een voor worst weinig interessant visueel effect. Kies degene met de grootste opening. Je hoeft dan minder druk op de zak te zetten. Eventueel kun je de karteltjes van een mondstuk af knippen als er geen geschikte bij zit. Plaats het gewenste mondstuk in de zak en vul de zak met je vleespasta. De darm stroop je eenvoudig over het mondstuk. Daar past beduidend meer darm overheen dan je kunt vullen met de inhoud van de spuitzak, dus dit levert geen probleem op. Pas wel op dat je de darm niet beschadigd met de eventuele kartels of resten daarvan. Door te draaien aan de zak pers je de vleespasta in de darm. Door de darm heel langzaam te laten vieren kun je hem, ook met een relatief kleine opening, goed uitvullen. Na één slap gevulde worst zul je merken dat het beter gaat. Er komt ongeveer 30 centimeter worst uit een spuitzak.

De kitspuit worstgun-methode

snc02015snc02016snc02017snc02018snc02019snc02021snc02022snc02023

Methode nummer twee is a work in progress. De worst die daarmee gemaakt is is nog niet geconsumeerd. Het is niet onmogelijk dat dit tot toilet- of ziekenhuisbezoek zal leiden. Ik hou u op de hoogte.

Koop een kitspuit gevuld met een soort kit naar keuze. Vraag eventueel de bouwmarktmedewerker welke kit het minst giftig cq. het lekkerst is. Koop ook een mechanische kitspuitgun. Als u man bent heeft u die vast al in huis. En weet u hoe zo’n ding eigenlijk heet. Spuit thuis de kitspuit helemaal leeg. Gebruik daarvoor niet de dunne plastic punts die je erbij krijgt, houdt die schoon. De dranger, het dopje dat de kit naar buiten duwt, zit nu helemaal in de spuit. Duw hem weer terug met iets langs en duns: een pollepel of breinaald of iets dergelijks. Een beetje blazen voor het laatste stukje kan helpen. Maak nu de kitspuit grondig schoon. Ik deed dat met heet water en zeep en dat werkte vrij goed. Vrij goed is overigens niet voldoende als je met rauw vlees werkt.  Laat ook zeker de vaatwasser zijn werk doen. Kit-oplos-tips zijn van harte welkom. Als de kitspuit grondig schoon is, vul je hem met je vleespasta.  Plaats de dranger terug en plaats de gevulde kitspuit in je gun. Snij de plastic spuitpunt zo af dat je nog voldoende ruimte hebt om een halve meter darm erop te stropen. Een centimeter of 2 a 3 is genoeg. Als je de punt schuin afsnijdt heb je een groter snijvlak waardoor er meer vlees tegelijk uit kan.  Schroef deze spuitpunt op de kitspuit. Stroop vervolgens de darm om de afgesneden punt, ervoor wakend deze niet te doorboren. Door de trekker van je gun herhaaldelijk over te halen (worstmaken is een beetje The A-Team spelen) spuit je de vleespasta in de darm. Net als bij de spuitzakmethode komt er slechts een dunne straal vlees uit, die je door heel langzaam laten vieren, de darm toch kunt laten uitvullen. Oefening baart kunst. Overigens, als de gun al niet schoon was, dan is hij het nu wel.

 1. 1
  hans worst

  Wij weten dat op werelddierendag
  je je beesten fijn verwennen mag
  dus vandaag was ik lief
  en hielp mijn hond aan zijn gerief
  en hoop dat niemand het maar zag
  maar
  als je bang bent voor wat dierlijk contact
  geef je hond gevulde darmen met gehakt

 2. 2
  Kokend Water

  De spuitzak methode was me bekend. Indien geen worstvuller paraat, inderdaad een mooi alternatief. Maar de kitgun cq. worstgun is natuurlijk the real man’s tool!

  Hulde voor de uitvinding. Patent al onderweg, neem ik aan?

  Overigens gebruik ik zelf de Porkert-molen, met worsttuit. Gekocht voor €0,50 op de rommelmarkt in Eelde. Als we het gaan hebben over budget-worstendraaien.. 😉

 3. 3
  hans

  Het lijkt mij uit hygiëne oogpunt dat een machine die maalt en perst de voorkeur heeft boven twee afzonderlijke constructies. Is een gewone gehaktmolen niet om te bouwen met een worstmondstuk?

 4. 4
  Meneer Wateetons

  Hans. Dat kan zeker. Echter, worstmaken is in de meeste gevallen: Malen, Mixen en dan persen. Dat malen en persen kan een molen met worstopzetstuk, maar het mixen moet toch los.

 5. 5
  Kokend Water

  Het malen gaat in de porkert inderdaad. Het mixen doe ik in de Kitchenaid (wat het budget-idee dan weer enigzins teniet doet.. :lol:), en het persen weer in de portkert, mét opzetstuk, maar zónder de maalplaat en mesjes. En dat wil eigenlijk prima.

  Wat ik wel altijd doe, is vóór ik ga malen de porkert een uurtje in de vriezer. Tijdens het mixen ook weer in de vriezer. Dan houdt hij het vlees lekker koud…

 6. 6
  Calhovin

  Die kitgun… werkelijk. Ik ben voor een frisse blik, buiten het doosje denken wordt me regelmatig verweten, maar werkelijk… een worst kitten?! Ik waardeer een nieuwe invalshoek, maar dit is wel erg beyond doos-denken?!

 7. 10
  remco 30 liter limo

  als men op de goede smaak van slakken mag vertrouwen: acrylkit. Hoewel ik andere kitten niet voorgeschoteld heb aan deze gourmands du jardin. Voegen netjes kitten in een slakkentuin blijkt een lastig karwei: er blijft een slijmerige gatenkaas over na hun schijnbare feestmaal. Ondanks dat ik trotse eigenaar van de beste verfzaak van het westelijk halfrond ben heb ik weinig te melden over de toxologische eigenschappen of anderzins mensonvriendelijke eigenschappen van de verschillende kitsoorten. Een “kitworst” bestaat wel maar nu ook in een andere vorm. Hulde!

 8. 11
  richardpostma

  Hoi, ik las het stuk over de kitsppuit,nu ben ik ook druk bezig geweest om zelf worsten te maken en inderdaad het is een feest en de smaak hahah top gewoon lekker exsperimenteren,nu ben ik schilder van beroep en heb dat kitspuit idee eens onder de loep genomen.ik weet dat je ook een ander soort kitspuit heb met een gesloten systeem.daar gaan de normale kitworsten in.deze kan je ook gebruikem om worsten te maken zonder dat je een kit koker hoeft te gebruiken.want om eerlijk te zijn kit is een raar iets het zit vol met benzenen die zeer kanker verwekend zijn.daarom dat ik als je een gesloten systeem hebt is het schoner in gebruik.op de stamper die aan de kitspuit zit kan je van rvs of hard plastik plaatje bevestigen die de zelfde diamet heeft als de kit koker zodat echt al het gehakt door het mondstuk gaat.de stamper is makelijk los te schroeven doormiddel van 1 boutje.

  ik hoop dat ik iets kon toevoegen aan het fenomeen gehakt spuit.

  groet richard

 9. 12
  Frank Schotel

  Wat een gedoe om die koker schoon te krijgen. Die kitkokers zijn ook leeg te koop. Met plunjer en tuit. Even googlen et voila

 10. 14
  Stany

  Niet erg milieubewust om een ganse tube kitte vernielen! Er zijn lege tubes op de markt. Opgelet met het plastic, in veel gevallen zit daar gerecycleerd plastic bij, dat kan giftig zijn. Altijd eerst de schoonmoeder laten proeven!

Geef een reactie