experimenteerdrift, zelf maken |

Zelf rolmops en ego maken

SNC01862SNC01863SNC01998na twee weken

In de lange reeks ‘dingen die u voor minder geld en met minder moeite gewoon in de supermarkt kunt kopen (en die eigenlijk niet eens lekker zijn)’, vandaag: rolmops of zure haring.

Meneer heeft een haat/haat verhouding met haring. Deze kutvis is namelijk verantwoordelijk voor een forse deuk in zijn ego. Dat zit zo. Meneer, kookavonturist, hangt minstens eens per twee maanden een dag met zijn hoofd boven het toilet omdat een van zijn experimenten awry is gegaan. Of omdat hij weer eens gegeten heeft in een restaurant met formica tafeltjes en foto’s van de gerechten voor het raam. Meneer laat zich er echter graag op voorstaan dat hij dan zijn verlies manmoedig neemt en dit bovenal op geen enkele wijze zijn eetgewoonten laat beïnvloeden. Dat komt er meestal op neer dat hij de volgende dag expres aan hetzelfde formica tafeltje met een verbeten gezicht dezelfde lauwe zes-eur0-maaltijd naar binnen lepelt. U begrijpt dat mensen met het obligate  ‘een verkeerde mossel en je eet jaren geen mosselen meer’-borreltafelverhaal kunnen rekenen op zijn hoon en welgemikte muilpeer.

Tot De Dag van De Haring.

Hij kan er kort over zijn. Meneer eet haring, kotst een dag lang en staat de volgende dag weer olijk voor de haringkraam… om ongekend onpasselijk te worden van het aanzicht en de geur van de haringen. En de volgende dag weer. En weer. En dat al twee jaar lang.  Exit meneer’s ego. Met de haringresten het riool ingespoeld.

U begrijpt: haring = kutvis.

Maar, al duurt het twee jaar, meneer’s ego zal zegevieren. Dus kocht hij twee haringen en liet ze (lekker tarten dat lot) maar liefs drie dagen gewoon in de koelkast liggen. Hij propte ze vervolgens in een glazen potje, deed er op het oog wat zout (een snuifje) laurierblad (een blaadje), peper (een bolletje of acht) en mosterdzaad (een bolletje of twintig) bij. Hij vulde het potje af met blanke azijn. Dicht, in de koelkast. Twee weken later weer geopend.

De haring rook fris. Voor zover een haring ooit fris kan ruiken. Hij was nog stevig, hoewel iets breekbaarder dan een verse haring. De azijn was nog mooi blank. Er lag een dun laagje vet op. Meneer nam een haring uit de azijn, sneed er een stukje vanaf en proefde.

Missie 1 geslaagd. Het smaakte naar rolmops. Denk hij althans. Meneer eet nooit rolmops, hij zal daar gek zijn.  Het duurde minstens een dagdeel voordat ook missie 2 als geslaagd kon worden gelabeld. Het minuscule stukje haring lag namelijk als een steen op de maag. Meneer week in ieder geval niet van het toilet. Dat bleek gelukkig onnodig.  Het zal meneer’s verbeelding wel zijn geweest.

Zijn ego glimt weer in ieder geval weer als vanouds.


0 reacties op “Zelf rolmops en ego maken
  1. mooi verhaal! Nooit rolmops gegeten dus zou ook niet weten hoe ze zouden moeten smaken. Mijn maag heeft soms problemen met rojões.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

24 apr
Live online workshop “balkenbrij, zure zult en hoofdkaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

15 mei
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

16 mei
Workshop “snacks maken” – op locatie 18:30 tot 22:00 uur | € 119
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp