zelf maken |

nrc.next week: de bubbels

(meneer staat deze en volgende week dagelijks in nrc.next)

Lekker hoor, die zelfgemaakte bramenwijn van gisteren. Althans, dat weten we eigenlijk pas over een jaar. Er kan nog van alles mis gaan waardoor de wijn uiteindelijk ondrinkbaar blijkt. Verkeerde gisten, te weinig of teveel suiker, onduidelijke diertjes, exploderende flessen, voedselvergiftiging, ik heb het allemaal wel eens meegemaakt. Dat was dan per ongeluk. Er zijn ook mensen die willens en wetens de meest verschrikkelijke dranken fabriceren en naar binnen werken. Ik noem slechts Baby Mice Wine. Ja, dat is wat je denkt dat het is, rijstwijn die op smaak wordt gebracht met twee of drie dagen oude babymuisjes. Populair in Korea en China. Zal wel iets te maken hebben met gezondheid, viriliteit en eeuwig leven ofzo. Van jou dan, niet van de muisjes.  Ook  spannend: de New Jersey Turnpike. Waarschijnlijk ooit verzonnen als gruwelijke straf voor het verliezen van een of andere weddenschap. Denk aan de kroeg, zaterdagnacht, een kwartier voor sluitingstijd. Buiten wordt het al licht. Neem een glas en knijp daarin de die avond verzamelde inhoud van de barmatjes en vaatdoekjes uit. Santé. Maar laten we deze randdebilaire ranzigheid ter onpasselijk makende kennisgeving aannemen (en weer vergeten) en snel overstappen naar de andere kant van het spectrum. Die van frisheid, hipheid en de zomer: de bubbels. Onze vrienden de gistcellen maken, naast alcohol, namelijk van suiker ook nog iets anders fijns: koolzuur. En die prettig prikkelende belletjes (en het ontbreken van babymuisjes en zompige pindaschillen) is wat champagne, prosecco en cider zo onweerstaanbaar maakt. De truc van zit hem in het nagisten in de afgesloten fles, waardoor het koolzuur niet weg kan.  En laten we dat nou net ook prima thuis kunnen doen?

Recept: Appelcider

Ingrediënten, (zie ook gisteren):

  • Een emmer van voedselbestendig plastic
  • Elastiek
  • plastic folie
  • 10 kilo zoete appels
  • Een half zakje gist
  • 50 gram suiker
  • een half pak sinaasappelsap

Laat de appels in een plastic zak in de vriezer goed bevriezen. Ontdooi ze vervolgens en vang het lekkende sap op. Pers er met geweld (een aardappelstamper?) ook het laatste sap uit. Maak een giststarter bestaande uit gist, suiker en sinaasappelsap zoals gisteren beschreven. Voeg de giststarter, maar géén extra suiker of babymuisjes, aan het sap toe. Dek de sapemmer af met plasticfolie en zet de folie losjes vast met het elastiek. Laat in twee maanden uitgisten. Bottel de cider in PET flessen, en doe in iedere fles twee theelepeltjes suiker. Dit geeft de nog aanwezige gistcellen weer een kickstart. Je bubbels zijn al heel Jan des Bouvrie-waardig na een paar maanden.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.


Hongaarse lángos recept

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De volvette communistische getto-pizza. Hier een recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

10 nov
Live online workshop limoncello maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

24 nov
Live online workshop groente charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend